Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija u banskim dvorima

Orešković: Čuo sam da smo postavili nekakav rekord

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Tihomir Orešković iznimno je zadovoljan današnjim sastankom s predstavnicima sindikata, a najavio je i obnovu dijaloga s njima u obliku Gospodarsko-socijalnog vijeća.

"S moje strane, odličan sastanak. Čuo sam da smo nekakav rekord ostvarili, odnosno da je Vlada prvi put u roku od 14 dana pozvala sindikate na razgovor, sastanak i dijalog. To će biti tek početak. Prva tema je bila da ćemo pokrenuti Gospodarsko-socijalno vijeće i to će biti jedna platforma za taj dijalog u što bržem roku. Drugo što smo pokrenuli jest stvaranje slike u kojem stanju je hrvatska ekonomija i gospodarstvo. Tu je gospodin ministar Marić prezentirao ekonomiju i nekakve brojeve te smo imali diskusiju da vidimo imamo li slična mišljenja", rekao je Orešković na pressici u Banskim dvorima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Aktualne teme Plenković o prijetnjama koje je dobio preko frizera: "Ima tko se brine o tome'' Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu"

"Iskoristili smo priliku za predstavljanje naših glavnih programa i opet smo se pokrenuli oko toga na koji način ćemo smanjiti dug, ali dug nije bio fokus, prvo je bilo kako ćemo pojačati i podići standard građana ove zemlje. Nakon toga smo se fokusirali na dug, nakon što smo svi čuli nove podatke Europske komisije. Mislim da je to dobar smijer, mislim da trebamo povećati BDP, smanjiti dug i također, deficit", kaže Orešković.

"Komunicirali smo i koje ćemo investicije pokrenuti i na koji način ćemo stimulirati male i srednje poduzetnike. Na kraju, meni je najbitnije da ćemo imati jedan otvoren dijalog, jer smo partneri i zajedno ćemo trebati rješavati ovu situaciju i zajedno ići naprijed", ističe premijer.

Novinari su mu postavili pitanje o tome ima li u proračunu novca za povećanje plaća od 6 posto u javnoj upravi.

"Danas smo se prvi put upoznali i predložili smo jednu platformu gdje ćemo otvoriti dijalog. Što se tih 6 posto tiče, svima je jasno da je to na stolu i u pravo vrijeme ćemo imati diskusiju i otvoriti tu temu. Sad kad trebamo donijeti proračun, bilo je bitno vidjeti sliku u kakvoj smo situaciji i kako ćemo zajedno riješiti te izazove", pojasnio je Orešković.

Na pitanje hoće li smjeniti Dragana Lozančića na čelu SOA-e, nije dao konkretan odgovor, a o izboru novog ministra branitelja, samo je rekao da se nada kako će se to dogoditi tijekom idućeg tjedna.

"Vezano za gospodina Lozančića, to ćemo odlučiti Predsjednica i ja i vidjet ćemo je li ovo pravo vrijeme za ikakve promejene direktora SOA-e. Što se drugog pitanja tiče, ne znam što je gospodin Karamarko komentirao, ali ćemo u što bržem roku tu poziciju ispuniti. Nadam se da će to biti drugi tjedan", poručio je.

Orešković nije htio komentirati hoće li biti novca u proračunu za predizborno obećanje Tomislava Karamarka od 1000 eura po novorođenom djetetu.

"Do kraja ožujka trebamo predložiti proračun i kratkoročno gledano, to je već tu. Već smo počeli, ministri su već imali sastanak i započet je jedan duboki dijalog, a programe ćemo u što kraćem roku iznijeti", rekao je.

Na ponovljeno pitanje ima li novca za to, Orešković je i dalje neodređen.

"Samo ću komentirati da ćemo gledati na koji način možemo racionalizirati proračun, negdje ćemo uložiti, negdje ćemo smanjiti. ne bih sad htio govoriti gdje ćemo povećati, a gdje smanjiti. Ovaj proračun će ići prema, kao što sam već najavljivao, smanjivanju duga i povećanju investicija. Ovaj proračun će biti jedan ključan test ove Vlade, gdje će EK gledati što ćemo i na koji način predstaviti. Ovaj proračun će imati kombinaciju, a na kraju ćemo vidjeti kroz ovaj proračun i reforme", popručio je premijer.

Na kraju, o smanjenju broja županija poručio je da su i dalje sve opcije na stolu.

"Kao što smo već i najavljivali, gledati ćemo kako možemo podići efikasnost javne uprave i sagledati koje su nam opcije. Mislim da je ova Vlada vrlo jasno komunicirala, tako da su tu sve opcije na stolu", rekao je an kraju premijer Orešković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene