Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tihomir Cipek

'Vladajuća većina pokazuje amaterizam. Iz tog proizlazi i ignoriranje građana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O političkim previranjima oko kvoruma i kaosu koji nastaje, ponašanju vlasti, ali i oporbe razgovarali smo s političkim analitičarem Tihomirom Cipekom.

Što se događa u Saboru? Je li ovo politički amaterizam ili potpuno ignoriranje građana i odgovornosti prema njima?

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Marko Biočina, novinar Nove TV Analiza Dnevnika Nove TV Tko će zasjesti u vruću fotelju? "To je na neki način ukleto ministarstvo, bit će zanimljivo vidjeti hoće li premijer izvući zeca iz šešira"

Ignoriranje građana proizlazi iz amaterizma kojeg pokazuje vladajuća većina. Očito je da s jedne strane HDZ nije naučen funkcionirati kad ima svega nekoliko zastupnika više nego što je potrebna većina. HDZ je izgubio manjince. Nekad su svi manjinci, njih osam išlo uz većinu. Izrazito tvrda desna politika je većinu manjinaca otklonila od Vlade. Drugi problem je način sastavljanja liste. Vrhunski sportaši su vrhunski sportaši zato što su posvećeni sportu i ne mogu se baviti politikom i sportom u isto vrijeme. Treće je način na koji se koordinira vladajuća većina, odnosno čovjek koji je zastupnik i predsjednik kluba HDZ-a, to je Ivan Šuker. Mislim da on nije dobro obavio svoju funkciju.

Ostavke u HDZ-u - što one govore? Ima i to veze s unutarstranačkim izborima u najvećoj stranci vladajuće opcije?

Sigurno da ima. Nezadovoljstvo unutar stranke raste. Vi ste formirali vlast, a još niste podijelili sva mjesta unutar stranke. S druge strane očito je da saborski klub ne funkcionira i svatko za unutarstranačke izbore nastoji dobiti bolju poziciju. Čini mi se da je ključ u tome što klub zastupnika ne funkcionira dobro.

Puno se govori o stranačkoj stezi - kad je ima onda je to loše jer se ne smije reći ništa protiv glavne struje - kad je nema - opet ne valja jer ništa ne funkcionira?

Ja bih tu stranačku stegu preveo u riječ odgovornost. Svaki parlamentarni zastupnik i zastupnica treba biti odgovorna svojim biračima. Odgovornost prema biračima podrazumijeva i odgovornost prema političkoj stranci na čijoj si listi izabran u parlament. A to onda podrazumijeva određenu i ako hoćete – stegu.

Smije li se kritizirati vlastitu stranku na određeni način?

Pa može se kritizirati vlastitu stranku na određen način, ali se na koncu konca uvijek kad se ta odluka donese, trebate je, i većina zastupnika se povinuje vodstvu stranke, odnosno tome što je stranka odlučila ili se izađe iz stranke. Mandat je slobodan. Svatko tko se ne slaže sa stranačkom politikom može izaći iz stranke i biti nezavisan.

Što s onima koji ne dolaze na posao u Sabor? Treba li ih kazniti i kako?

Treba, kao što svatko od nas treba biti kažnjen ako ne dolazi na posao, treba biti sankcioniran.

Na koji način?

Najprije bih novčano sankcionirao. A onda bi i oni koji bi sastavljali stranačke liste trebali razmisliti kako sastaviti te stranačke liste i da li osoba koja ima pet funkcija, može u isto vrijeme obavljati svih pet. Pa nitko nije superman.

Vidimo da na prijevremene izbore ne možemo dok se ne riješi kadroviranje u Ustavnom sudu - je li pomalo apsurdno da se HDZ i SDP oko Ustavnog suda dogovaraju - da ne kažemo trguju, a s druge strane - jedni o drugima govore sve najgore?

S jedne strane jest, a s druge strane mislim da oni tako pokazuju minimum odgovornosti prema biračima. Očito je da nam prvi stup vlasti, a to je Vlada funkcionira relativno loše, da također drugi stup vlasti, zakonodavna vlast, Sabor funkcionira isto tako relativno loše. Što bi sad bilo da i trećeg izgubimo – Ustavni sud, urušili bi faktički sve demokratske institucije. Mislim da uz sve političke sukobe je jako dobro da se oko Ustavnog suda vladajući i opozicija dogovore, jer to je znak odgovornosti prema građanima i znaju da razumiju demokratske institucije.

Ponašanje oporbe - Zorana Milanovića gotovo da i nema u Saboru, rješava probleme u SDP-u raspuštanjem ogranaka koji mu pružaju otpor - kakav rasplet tu možemo očekivati?

Mislim da će se u SDP-u nastaviti ova situacija. Milanović je uvjerljivo pobijedio. Ako mu se netko suprotstavi on će to na ovaj način na koji je do sadašnji način rješavao - riješiti, a čini mi se da čeka da mu vlast padne kao zrela kruška u krilo. Pitanje hoće li se to dogoditi. Mislim da se na taj način opozicija loše pozicionira, da bi ipak bilo dobro da razvijaju konkretne politike na ono što Vlada čini.

A ne samo čekati?

Tako je, čekati je, znate često puta ne rezultira ničim. Tko čeka, taj često puta ne dočeka.

Kako ocjenjujete ponašanje Tomislava Karamarka u aferi oko Ine? Jasno je da ovo izbjegavanje odgovora na pitanje ne služi na čast - kako je Karamarko trebao postupiti?

Sami ste rekli – ne služi na čast. To je jedan tip političke i etičke odgovornosti, ali s druge strane to oklijevanje, čekanje od tri četiri dana se pokazuje politički mudrim, jer prvi val kritika prođe i on uvijek na taj način reagira. Čeka nekoliko dana da prvi val kritika prođe, da se oštrice kritičarske izgube i onda e naravno kaže da će institucije napraviti svoj posao

Potezi premijera Oreškovića - kako ih tumačite?

Da se on ne snalazi. Potpuno je jasno da se ne može voditi Vlada kao što se vodi kompanija. Vi možete biti vrstan majstor, izvrstan automehaničar. Ako nemate alata, ne možete ništa popraviti. Tako i on, nema osnovni alat koji treba imati predsjednik Vlade, a to je politička moć.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene