457881
457881
457881
457881
457881

Politički analitičar o SDP-u: ''Oni su odustali od svojih starih dobrih veterana''

  • , 22.11.2016., 08:09
  • Autor:
  • komentara

Rezultati prvog kruga izbora u SDP-u i službeno su potvrđeni. Davor Bernardić i Ranko Ostojić spremaju se za novu borbu.

 
 
 
 
Napetost u SDP-ovim redovima (Video: Dnevnik Nove TV)
Napetost u SDP-ovim redovima (Video: Dnevnik Nove TV)

Javno priklanjanje pojedinih organizacija taboru Davora Bernardića, kao i najava reorganizacije stranke, stvorila je napetost u SDP-ovim redovima.

Drugi je krug izbora pred njima, ali slika u SDP-u, smatra politički analitičar Tihomir Cipek, poprilično je jasna.

''Očito da je SDP stranka generacijske smjene, oni su s jedne strane generacijski odustali od svojih starih dobrih veterana. Nisu glasovali za Ranka Ostojića nego za gospodina Bernardića'', kazao je Cipek.

A tu je i potpora jakih organizacija. ''Ima podršku zagrebačke, riječke organizacije, i ova zagorska organizacija će podržati Bernardića, tako da mislim da je on zapravo sigurni pobjednik'', rekao je Cipek.

Požeško-slavonska organizacija neće pretrčavati. ''Ponajmanje da ćemo trčati u pretpostavljeni pobjednički šator, iako iz ovog kuta i ovog trenutka proizlazi da će kolega Bernardić biti predsjednik, a da će subota biti samo formalnost. No sačekajmo'', kaže Zdravko Ronko.

Siniša Hajdaš Dončić, čija je organizacija među prvima Miljenića zamijenila Bernardićem, objašnjava: ''Smatramo da je on u drugom krugu prihvatljivije rješenje, očekujem također od njega da ostavi više-manje stvari kakve su u klubu, i odbore i potpredsjednicu Sabora'', rekao je Siniša Hajdaš Dončić.

''Ja se samo nadam da će Davor Bernardić i ekipa oko njega, održati obećanje koje su dali, da će SDP voditi u kontekstu promjena u kontekstu okupljanja, osobno sam malo sumnjičav oko toga'', rekao je Vojko Obersnel.

Da čistki prvenstveno u saboru neće biti, uvjeravali su sinoć u našem Dnevniku obojica kandidata. ''Mijenjat ćemo način izričaja i vođenja politike. Ali nećemo mijenjati ljude na čelnim mjestima'', kaže Davor Bernardić, kandidat za predsjednika SDP-a.

''Za mene nema druge strane, to je sve SDP'', kazao je Ranko Ostojić, kandidat za predsjednika SDP-a. Prvi test za novog predsjednika stranke bit će lokalni izbori za pola godine.

''Predsjednik nacionalne stranke kao što je SDP mora biti kandidat za premijera, nikako za gradonačelnika'', rekao je Siniša Hajdaš Dončić.

''A nije dobro ni za njega ni za stranku da karijeru predsjednika stranke počinje porazom, izborni poraz mislim da je u Zagrebu neminovan'', zaključuje Cipek.

SDP će novog šefa odabrati idući vikend.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se