448204
448204
448204
448204
448204

Politički analitičar o 'dvoboju' Milanovića i Plenkovića, te zašto su ideologije važne

  • , 28.08.2016., 21:02
  • Autor:
  • komentara

Gost Dnevnika Nove TV, politički analitičar Tihomir Cipek komentirao je tri glavne značajke političke kampanje, verbalnom 'dvoboju' Milanovića i Plenkovića, ucjenjivačkom potencijalu MOST-a i zašto je važno govoriti o ideologijama.

 
 
 
 
Tihomir Cipek analizira kampanju (Video: Dnevnik Nove TV)
Tihomir Cipek analizira kampanju (Video: Dnevnik Nove TV)

Profesore Cipek, pratite kampanju, kakva je vaša ocjena za dosad viđeno?

Nekako je iz dosadne kampanje postala dinamična kampanja. Tri su značajke ove kampanje. Prvo, više nemate priču o stručnjaku na čelu vlade. Ipak se shvatilo da je najveći stručnjak za politiku - političar. Dakle na čelu jednog bitnog političkog tijela treba biti političar, a ne nekakav nestranački stručnjak. Od toga su svi odustali, čak i Most. Drugo, nemate više onu mantru reformi. Govorilo se reforma, reforme, reforme, a mi kao građani nismo znali što bi te reforme podrazumijevale. Mi još uvijek ne znamo što bi te reforme podrazumijevale, ali nekako se od toga odustaje. Ako uspoređujete programe glavnih stranaka ja bih rekao da su se one odlučile na nekakav umjereni napredak malenim koracima. Nitko više nema onu ideju da će se sve preko noći promijeniti. I treće je nedostatak zapravo pravih sadržaja te kampanje. Nekako kampanja nema dinamiku već se treća dimenzija kampanje svela na vrijeđanje od strane Milanovića. Vidjet ćemo što će ankete pokazivati. Ja bih rekao da će biti dva pojma koja su dalje ključna. To je ucjenjivački potencijal Mosta o kojem se naveliko raspravlja. On polako pada i to nije samo stvar broja zastupnika koje će oni dobiti, vjerojatno će dobiti manje zastupnika nego prije, nego i ovih drugih, hoće li se druge stranke dati ucjenjivati.

Petrov je najavio da će za četiri dana objaviti jamstva koja traži za suradnju. Hoće li im ta taktika proći?

Ne. Ja mislim da ta taktika vodi u daljnje konfrontacije. Vidjeli su da smo svi mi svjedočili sukobu Mosta i HDZ-a, onako po tiho, no taj sukob je bio oko uloge generala Krstičevića, oko Petrokemije, oko izbora ravnatelja javne televizije. Taj sukob se zahuktavao, prijetio da bude sve žešći i žešći, a onda se pojavio Zoran Milanović sa svojom izjavom i zapravo je taj sukob pao u drugi plan. Vidjet ćemo što će bit pod te četiri točke.

Kako komentirate retoriku lidera HDZ-a i SDP-a?

Gospodin Milanović nije našao snage da se ispriča, već se izvlači. Očito da se radilo o tome da je on želio uvrijediti gospodina Plenkovića na osobnoj razini, razgovarajući s našim ratnim veteranima, a s druge strane, rekao bih da gospodin Plenković vrlo vješto izmiče tom pokušaju da ga se uvuče u ove osobne obračune i nastoji smiriti tu retoriku i kaže, 'da, mi znamo kuda idemo, mi smo stranka koja je određivala glavne procese u Hrvatskoj i za sada', ja bih rekao, on u tom dvoboju vodi.

Mogu li ovakve izjave i ulazak u krilo desnice Milanoviću donijeti glasove birača koji mu inače nisu skloni?

Ne. To je sasvim jasno i gospodinu Milanoviću i članovima SDP-a da vi ne možete nikoga pridobiti takvom retorikom. Na koncu konca, tu se nije radilo o nikakvom rješenju problema ratnih veterana i da je on predložio način na koji će se taj zakon promijeniti, onda bi to vjerojatno donijelo dio glasova SDP-u i Narodnoj koaliciji na čelu s SDP-om. Ovako, kada se svelo na osobne uvrede, neće donijeti nikakve glasove. Prije bi mogao neki manji broj birača SDP-a biti razočaran i možda ostati doma.

Kako očekujete da će se razvijati ova komunikacija između dvojice lidera?

To je teško predvidjeti. Mislim da bi bilo dobro za javnost da se ta osobna razina, koju je Milanović pokrenuo, da se ona zaobiđe i da se konačno govori o onome što naša javnost ne voli, o ideologijama. Ideologije su važne, one ne znače samo Drugi svjetski rat, partizani i ustaše, ideologije znače i zdravstveni i obrazovni program, poreznu politiku, kako ćemo sutra živjeti. To je zapravo glavni predmet politike.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se