Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TIHOMIR CIPEK ZA NOVU TV

Ususret vrućoj političkoj jeseni: "Vlada se snalazi koliko može, a HNS je u njoj mali, gotovo nevidljiv kotačić"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iza nas je tjedan koji je najavio vruću političku jesen. Osim prošlotjednih izjava, Tihomir Cipek, profesor sa Fakulteta političkih znanosti, komentirao je i 100 dana zajedničkih vlasti HDZ-a i SDP-a te krizu vlasti najveće oporbene stranke – SDP-a.

Profesor Tihomir Cipek komentirao je za Dnevnik Nove TV prošlotjedne događaje, ali i širu političku klimu. Profesor Cipek govorio je o brojnim temama: od, kako kaže, oslabljenog SDP-a do 100 dana zajedničke Vlade HNS-a i HDZ-a, koja za neke krize još uvijek nije našla rješenja.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

"Imali su velike probleme koje su naslijedili od prethodne Vlade: neriješeno granično pitanje sa Slovenijom, Agrokor i afere koje su uz njega vezane te probleme kurikularne reforme i obrazovanja. To su tri točke koje Vlada pokušava riješiti. Snalaze se koliko mogu, a čini mi se da je HNS mali, gotovo nevidljiv, kotačić u toj vladi."

Profesor Cipek komentirao je i prošlotjednu svađu koja se u Saboru dogodila između potpredsjednice Vlade Martine Dalić i zastupnika Mosta Mire Bulja.

"Ja bih rekao da tu ima elemenata igre. Vjerojatno su neke stvari namjerno isprovocirane. I jedna i druga strana jasno je rekla svoje stavove, možda čak i previše jasno za ukus dijela javnosti. Ipak, sukobi u parlamentu postoje i drugdje, a negdje su čak i mnogo žešći. Ljudi pokazuju da su ljudi, svatko izgubi živce", objasnio je profesor Cipek.

Profesor Cipek rekao je da se predsjednik Vlade Andrej Plenković na svojstven način ispričao za izjavu da "može raditi što hoće".

"Naravno da Plenkovićeva izjava, u kontekstu da može odgovarati na pitanje i da može redoslijed pitanja određivati onako kako njemu odgovara, nije zvučala dobro u očima dobrog dijela javnosti. Nitko ne može raditi ono što hoće, a i sam je na kraju priznao da on ne može ono što hoće i na poseban i posredan način se ispričao."

Profesor je komentirao i trenutno stanje SDP-a: "Najveća oporbena stranka ima očitu krizu vodstva. Jednostavno gube energiju. Vidi se da unutar stranke postoji potreba da se nešto mijenja, ali da ne postoji dovoljno odlučnosti i snage da bi se išta promijenilo."


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene