444686
444686
444686
444686
444686

'Sad je prilika da stranke prestanu s trgovačkim pregovorima'

  • , 27.07.2016., 16:11
  • Autor:
  • komentara

Transparency International Hrvatska (TIH) smatra da treba smijeniti Upravu Hrvatskih šuma zbog neučinkovitog upravljanja.

 
 
 
 
Davorka Budimir (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)
Davorka Budimir (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Povodom afere oko isplate bonusa članovima Uprave Hrvatskih šuma, iz TIH-a poručuju da se korupcijske afere ne smiju koristiti samo u cilju dnevno političkih obračuna političkih aktera s ciljem diskreditiranja protivnika.

'Važno je naglasiti da problem nije u pojedincima, niti u političkoj opciji koja je na vlasti, već u opće prihvaćenom sustavu koji omogućava koruptivno djelovanje i selektivno rješava nagomilane probleme hrvatskog društva u proteklom dužem razdoblju. Afera oko isplate bonusa članovima Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. dobar je primjer koji nam je pokazao nefunkcioniranje sustava i poticanje koruptivnog djelovanje bez obzira na to koja je politička opcija na vlasti.

Nije važno tko je imenovao upravu, jer bi rezultat uvijek bio isti - korumpiran i selektivan sustav. Važno je kako se upravlja i koju korist i krajnji rezultat imamo kao društvo. Neučinkovito i netransparentno upravljanje posljedica je političkog kadroviranja i upitnih selekcijskih postupaka kojima pojedinci dolaze na pozicije odlučivanja bez jasnih, mjerljivih i objektivnih kriterija.

Ne mogu se nepravilnosti sustava rješavati na dobroj volji sudionika u postupcima i moralnim kriterijima, već na jasnim, otvorenim i transparentnim pravilima koja će smanjiti koruptivne rizike i onemogućiti zloupotrebe. Sada je prilika da vodstva političkih stranaka prestanu voditi trgovačke pregovore o podjeli resora i pozicija, već da svu svoju pažnju usmjere na sadržaje i programe koji će omogućiti hitnu promjenu sustavu u cjelini', istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se