Obavijesti Video Pretražite Navigacija

TIH sumnja u mogućnost ometanja rada povjerenstva za sukob interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Transparency International Hrvatska upozorio je kako postoji opasnost da rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa bude onemogućen ako se usvoje predložene izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

U TIH-u smatraju da predložene izmjene nude neka bolja rješenja od dosadašnjih, no upozoravaju na mogućnost da rad ključnog tijela za provedbu Zakona bude onemogućen.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Slika nije dostupna Edukativna kapmanja Koje su osnovne značajke sukoba interesa?

Tvrde, naime, da nisu osigurani preduvjeti za institucionalnu i financijsku neovisnost Povjerenstva te povećavanje organizacijskog i kadrovskog kapaciteta Ured Povjerenstva, što je, podsjećaju, u više navrata bilo isticano kao osnovni problem i preduvjet za djelotvorno provođenje Zakona.

Upozoravaju i da se izmjenama nije riješio problem rada Povjerenstva između dvaju saziva Hrvatskog sabora.

'U predloženom sastavu i dalje većinu čine sabornici kojima mandat u Povjerenstvu završava prestankom saborskog mandata, tako da od raspuštanja Hrvatskog sabora do konstituiranja novog saziva Povjerenstvo ne može imati kvorum i samim time ne može donijeti niti jednu valjanu odluku', stoji u priopćenju TIH-a.

U toj nevladinoj udruzi pozdravljaju širenje kruga dužnosnika koji su obvezni postupati po Zakonu, a značajan pomak vide i u odredbi kojom je predviđeno da se javna objava odluke o sukobu interesa nekog dužnosnika financira iz državnog proračuna, dok se naknada troškova naplaćuje iz neto plaće dužnosnika.

Korak naprijed je i detaljnije definiranje imovinske kartice, kažu u TIH-u, iako napominju da su te kartice i do sada bile detaljno razrađene Poslovnikom Povjerenstva.

No, u TIH-u na kraju zaključuju kako je ipak propuštena prilika za rješavanje svih pitanja ključnih za djelotvorno provođenje Zakona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene