Obavijesti Video Pretražite Navigacija

TIH: Hrvatska s ocjenom 4,4 na indeksu percepcije korupcije nastavlja pozitivan trend

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je s ocjenom 4,4 na Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za 2008. godinu zabilježila dosad najveći pomak i nastavila pozitivan trend od lani kada je dobila ocjenu 4,1, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Transparency Internationala Hrvatska (TIH) Zorislav Antun Petrović.

Ocjena 4,4 na ljestvici od 0 do 10 ne znači da je u Hrvatskoj manje korupcije niti da smo bitno napredovali, već se ona može smatrati nastavkom trenda koji pokazuje da poslovni ljudi i analitičari pozitivno ocjenjuju reforme na području javne uprave i sudstva, rekao je Petrović.

Pročitajte i ovo Demontaža Sabine Tandare Knezović Utorak u 11 sati Nova epizoda Demontaže: "Čut ćemo tko je kriv za korupciju u Hrvatskoj" Slika nije dostupna Percepcija korupcije u Hrvatskoj ista kao i prošle godine

Istraživanje, koje se uglavnom temelji na pravnom okviru koji u nekoj zemlji onemogućava korupciju, provedeno je tijekom 2007. i 2008. godine, a u hrvatskom slučaju na ocjenu je utjecalo donošenje Zakona o financiranju političkih stranaka, otvaranje više poglavlja u postupku pristupanja Europskoj uniji, te antikorupcijska akcija Maestro.

Predsjednik TIH-a kaže da je Hrvatska od 1999. godine, kada je ocijenjena s 2,7, doživjela napredak koji je posebice vidljiv u posljednje dvije godine, ponajprije zbog prilagodbe zakonodavstva i pritiska EU-a.

U usporedbi s ostalih 180 zemalja gdje TI provodi ispitivanje percepcije korupcija Hrvatska ima istu ocjenu kao Samoa i Tunis, malo je bolja od Kube i Kuvajta, a malo lošija od Namibije.

U regiji je najdalje odmakla Slovenija s ocjenom višom od 6, Češka, Madžarska i Slovačka imaju ocjenu oko 5, a Srbija, BiH i Makedonija oko 3,5.

Dvije zemlje koje su posljednje primljene u EU dobile su lošije ocjene od Hrvatske, pa je tako Bugarska ocijenjena s 3,6, a Rumunjska s 3,8.

Zemlje s najmanje korupcije su Danska, Norveška i Novi Zeland s ocjenom 9,3 i Singapur s ocjenom 9,2.

Najniže je ocijenjena Somalija s 1, a slijede Mianmar i Irak s 1,3 te Haiti s ocjenom 1,4.

U TIH-u ističu kako stvarni udio korupcije u nekom društvu nije mjerljiv, ali donošenje kvalitetnijih zakona i primjena što jednostavnijih procedura u radu tijela javne vlasti mogu dovesti do svođenja korupcije na razinu koja neće ugrožavati napredak društva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene