Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovljeno suđenje

'Tigrovi' osuđeni zbog ubojstva srpskih civila u Novskoj 1991.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši pripadnik Prve gardijske brigade 'Tigrovi' Željko Belina nepravomoćno je danas u ponovljenom suđenju osuđen na deset godina zatvora, a njegov suborac Dejan Milić na devet godina zbog ratnog zločina protiv civila, to jest ubojstva triju žena srpske nacionalnosti i ranjavanja Petra Mileusnića u prosincu 1991. u Novskoj.

Obrane optuženih najavile su žalbu na prvostupanjsku presudu suca zagrebačkoga Županijskog suda Marjana Garca na čijoj se objavi nije pojavio drugooptuženi Milić (40).

Prvooptuženi Belina (64) odmah je nakon izricanja lišen slobode jer je pritvor obvezan za zatvorske kazne iznad pet godina.

Odvjetnik Marin Ivanović rekao je kako je siguran da će se i njegov branjenik Milić pojaviti u pritvoru.

Dvojica bivših 'Tigrova' osuđeni su jer su, po ocjeni suda, s trojicom suboraca 18. prosinca 1991. navečer upali u kuću obitelji Mileusnić i rafalima iz automatske puške ubili majku i kćer Veru i Goranku Mileusnić te njihovu susjedu Blaženku Slabak, a teško ranili u lice Petra Mileusnića. Uvjereni da su svi mrtvi, gardisti su otišli, a Petar Mileusnić dopuzao je do spavaće sobe, skočio kroz prozor i pobjegao do obližnje gardijske ambulante.

U presudi se navodi da su 'Tigrovi' unaprijed dogovorili zločin znajući da je riječ o Srbima.

Suđenje je ponovljeno jer je Vrhovni sud ukinuo odluku sisačkoga Županijskog suda, koji je 2010. odbio presudu protiv Beline i Milića te još dvojice njihovih suboraca Ivana Grgića i Zdravka Pleseca jer je smatrao da je riječ o presuđenoj stvari. Naime, protiv četvorice gardista još se 1992. vodio postupak zbog ubojstva i pokušaja ubojstva. Nakon istrage zagrebačko vojno tužiteljstvo odustalo je od progona dvojice, a protiv Beline i Milića te Dubravka Leskovara, koji je u međuvremenu umro, postupak je nastavljen na Vojnome sudu. Primijenivši Zakon o oprostu, taj je sud prekinuo kazneni postupak, no obitelji ubijenih žena i jedini preživjeli Petar Mileusnić nakon toga podnijeli su protiv gardista kaznene prijave, ali zbog ratnog zločina protiv civila.

Vrhovni sud potvrdio je lani u veljači prvostupanjsku presudu za Grgića i Pleseca, a ukinuo za Belinu i Milića.

Osuđujuću presudu i odštetu nije dočekao Petar Mileusnić, koji je prije nekoliko dana umro.

Inače, riječ je o drugoj presudi u posljednja dva dana u kojoj su za ratne zločine nas srpskim civilima u Novskoj optuženi pripadnici 'Tigrova' i u kojima se kao sudionik u zločinu spominje pokojni Leskovar. Naime, jučer su nepravomoćno oslobođeni bivši gardisti Vid Damir Raguž i Željko Škledar, koje se tereti da su upali u kuću Miše Raškovića i njega, suprugu Sajku te susjede Mihajla Šeatovića i Ljubana Vujića mučili i hladnokrvno ubili. Taj se zločin dogodio mjesec danas prije ubojstva u kući obitelji Mileusnić.

U nevladinoj udruzi Documenti, čiji su predstavnici pratili oba suđenja, sa žaljenjem su ocijenili kako se pravodobnim nekažnjavanjem jednog zločina možda propustio spriječiti drugi. (Hina)

Pročitajte i ovo Ivan Rimac Ne smije iz zemlje Ivanu Rimcu oduzete putovnice, a njegova obrana tvrdi: "To je u zastari" Filip Zavadlav Od Nobelove nagrade do hipija VELIKA GALERIJA Cirkusom počeo, cirkusom završio: Pogledajte u kakvom je izdanju Filip Zavadlav dočekao presudu

>> Obilježena 19. obljetnica pogibije Damira Tomljanovića - Gavrana

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene