Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako se ukinu...

Tica: Predstečajne nagodbe omogućile osjetni pad nelikvidnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako Vlada odustane od njih trebalo bi osmisliti novi instrument kojim će se ubrzati restrukturiranje hrvatske ekonomije, smatra profesor Josip Tica.

Profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Josip Tica ocijenio je u petak da su predstečajne nagodbe omogućile osjetni pad nelikvidnost, pa ako Vlada odustane od njih trebalo bi osmisliti novi instrument kojim će se ubrzati restrukturiranje hrvatske ekonomije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Izvučeno' preko 120 milijuna kuna Županijski sud raspravlja o optužnici protiv Rene Sinovčića Slika nije dostupna Dobra likvidnost NEZABILJEŽENO Hrvatska prvi puta plasirala svoje viškove novca

Tica je podsjetio da je cilj uvođenja predstečajnih nagodbi bio smanjenje nelikvidnosti i omogućavanje efikasnijeg restrukturiranja tvrtki.

U vrijeme prethodne krize, krajem devedesetih, prvi indikator koji je ukazivao na oporavak hrvatske ekonomije bio je pad broja nenaplaćenih naloga, odnosno početak smanjivanja nelikvidnosti. Tek onda je živnula ekonomska aktivnost, a posljedično je došlo do rasta zaposlenosti, rekao je Tica.

'Predstečajna nagodba je potencijalno leglo korupcije'

"Osnovna ideja s predstečajnim nagodbama bila je da se to restrukturiranje ubrza tako da se zaobiđu stečajni postupci jer su poduzeća u stečajevima ostajala neobično dugo. U tom kontekstu je sustav predstečajnih nagodbi polučio pozitivne rezultate i ubrzao restrukturiranje, te je uistinu došlo do osjetnog pada nelikvidnosti u gospodarstvu, što je uvijek prvi signal da se nešto pozitivno događa u ekonomiji", naglasio je Tica.

Ako se ide na ukidanje predstečajnih nagodbi, onda se mora osmisliti novi instrument kojim će Vlada ubrzati restrukturiranje ekonomije, inače će doći do usporavanja gospodarskog oporavka, upozorio je Tica.

Neki kažu da daje rezultate, a neki da ne - Linić kaže: Ostaje!

Na pitanje koji bi to novi instrumenti bili, Tica kaže da treba omogućiti poduzećima brže stečajeve, koji će trajati 30-ak dana kako bi bili usporedivi s predstečajnim nagodbama.

Druga mogućnost je provedba masovne likvidacije i rasprodaje imovina poduzeća na dražbi, nakon čega bi se krenulo s restrukturiranom imovinom koja će kroz proces likvidacije dobiti nove vlasnike i poduzetnike, a radnike koji izgube posao u tim likvidacijama trebalo bi ponovno zaposliti.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević ocijenio je opravdanim ciljeve predstečajnih nagodbi - smanjenje nelikvidnosti i spašavanje radnih mjesta, no upozorio je da su nejasni kriteriji za otpis dugova.

Milanović ukida predstečajnu nagodbu, hoće li to poljuljati Linićevu poziciju u Vladi?

Tako se, primjerice, ne prihvaćaju predstečajne nagodbe za rovinjsku Mirnu, a istodobno se priznaju tvrtkama koje nemaju proizvodnje, pa čak ni zaposlenih. To otvara širom vrata špekulacijama i nezakonitim radnjama, pa je krajnji čas da se Zakon o predstečajnoj nagodbi i financijskom poslovanju poništi i vrati na raspravu u kojoj će sudjelovati struka, istaknuo je Matijašević. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene