Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima se pravo žaliti

Thompson državi mora platiti 1,164 milijuna kuna poreza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon polugodišnje provjere Porezna uprava donijela je početkom rujna rješenje po kojem bi Marko Perković Thompson državi trebao platiti 1,164 milijuna kuna poreza.

Tako barem tvrdi Novi list, pozivajući se na izvore iz Ministarstva financija. To ne znači da će poznati pjevač taj iznos morati platiti odmah jer on ima pravo žaliti se prvo Poreznoj upravi u drugom stupnju, a nakon toga može pokrenuti i upravni spor. U ovom slučaju ne radi se o poreznom dugu kakav je slučaj kod desetak tisuća građana koji su se našli na listi poreznih dužnika, nego je Porezna uprava, analizirajući financije Marka Perkovića u posljednjih nekoliko godina, utvrdila novu poreznu obvezu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje Slika nije dostupna važna presuda Visoki prekršajni sud odlučio: "Za dom spremni" kažnjiv i u pjesmi Bojna Čavoglave!

Thompson se na meti poreznika našao početkom proljeća zajedno s još nekoliko tisuća građana, kada je sustav kojim se koristi Porezna uprava ukazao na to da kod njega postoji nesrazmjer između prijavljenih prihoda na koje je platio porez i imovine koju je u tom razdoblju stekao.

>> Thompson i Rozga u milijunskim poreznim dugovima?

Nakon višemjesečnog nadzora i nekoliko kontakata s Perkovićevim odvjetnikom koji je nastojao ponuditi dokaz da Thompsonova imovina ima uporište u njegovim prihodima, poreznici očito nisu prihvatili te argumente i po njima Thompson mora platiti porez na neprijavljeni dohodak od 3,69 milijuna kuna, što bi nakon poreznih odbitaka značilo novoutvrđeni porez od 1,164 milijuna kuna.

Do najvećeg dijela novoutvrđenog dohotka, pa tako i poreza, službenici Porezne uprave došli su nakon što ih je sustav upozorio na to da Thompson nije prijavio prihode koji bi pokrili kupnju 450 tisuća eura vrijedne nekretnine u ulici Kameniti stol. Taj su slučaj poreznici istraživali i prije više od godinu dana, ali za razliku od tadašnjeg postupanja, sada osporavaju dokaze koje im je u prvom nadzoru dostavio, a riječ je o tvrdnji Thompsonovih odvjetnika da je novac za kupnju nekretnine priskrbio pozajmicom iz 2007. godine. Porezni službenici sada smatraju da je taj ugovor nevjerodostojan jer nikada nije ovjeren kod javnog bilježnika. Thompsonov odvjetnik tvrdio je da je njegovu klijentu novac pozajmio prijatelj iz Ekvadora.

Uz to, sporan je i ugovor o ortaštvu iz 2007. godine s dvojcem iz Njemačke kojim je predviđeno da će trojica ortaka podijeliti međusobno nekretninu u ulici Kameniti stol, piše Novi list. Ugovor također nikad nije ovjeren kod javnog bilježnika nego je tek četiri godine naknadno ovjerena njegova kopija. U drugom su nadzoru poreznici uvidom u zemljišne knjige utvrdili i da je samo Thompson upisan kao vlasnik jednog stana na toj adresi, na ostatak je nekretnine upisana tvrtka Pugna, dok ortaka nema nigdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene