449580
449580
449580
449580
449580

HRVATSKI SVEUČILIŠNI GRAD BEZ DOMA Borba sa suludim oglasima: 'Stan od 17 metara četvornih 3700 kuna'

  • , 09.09.2016., 10:33
  • Autor:
  • komentara

Dubrovnik je sveučilišni grad bez studentskog doma. Dom će biti spreman za dvije godine, ali za oko 1000 studenata sada je život u Dubrovniku itekako kompliciran.

 
 
 
 
Problem najma stanova u Dubrovniku (Video: Dnevnik Nove TV)
Problem najma stanova u Dubrovniku (Video: Dnevnik Nove TV)

Za visoke se cijene zna, ali još je veći problem nemogućnost dugoročnog najma. Ispitni su rokovi, a sezona još traje. Problem je to za studente i njihov smještaj u Dubrovniku.

'Smještena sam privatno i tri dana ću platiti 900 kuna. A od 1.10. plaćam 2000 kuna plus režije', rekla je Vanja Mlinar iz Vinkovaca. 

Osim što Dubrovnik uvjerljivo drži prvo mjesto u Hrvatskoj po cijeni nekretnina, studente muči i problem kratkoročnog iznamljivanja.

'Svake je godine panika kad završava ova akademska godina kako će riješiti ispite kad moraju otići. Onda ima svašta - i pregovaranja s profesorima da ih se pusti da ranije pišu i tako', rekao je Fran Nekvapil iz Kutine.

'Poznajem gazde pa je relativno OK, imamo dobre odnose pa ja mogu ostati koliko želim. No, dosta mojih kolega dobiju nogu odmah 1.6.', rekao je Davor Buklijaš iz Orebića.

Jer zarada je zarada, a samo u Dubrovniku privatni iznajmljivači drže nešto više od 19 tisuća kreveta. Jer kako rastu noćenja, rastu i kreveti.

'Imamo sada 17 posto više kreveta nego prošle godine, a imamo povećanje od 21 posto u noćenjima', kazao je Božo Burić, iznajmljivač iz Dubrovnika.

Nakon špice sezone zalome se i neki suludi oglasi. Prije nekoliko dana pojavio se stan od 17 metara četvornih za 500 eura, odnosno 3700 kuna. Prosječna cijena garsonijere u Dubrovniku je od 1500 do 2000 kuna.

'Cijene su, za ono što se nudi, apsolutno precijenjene i preskupe', smatra Dubravko Jakovljević iz Dubrovnika.

U studentskom centru, kažu, sezona je sve dulja pa je i stanova manje, ali tu su simbolične subvencije.

'Ministarstvo znanosti sufinancira s 200 kuna po osobi. 180 naših studenata lani je dobilo subvenciju od 200 kuna', rekla je Jadranka Pantovič iz Studentskog centra Dubrovnik.

Problem studentskog smještaja trebao bi se riješiti Studentskim domom za oko 500 studenata. No to će se još pričekati jer se otvaranje predviđa za akademsku godinu 2018./2019.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se