Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić kritizirao turističku strategiju

'Teroristi ne dolaze s putovnicama i vizama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić predložio je da se granični spor između Hrvatske i Slovenije 'privremeno 'zamrzne' jer su se obje strane ukopale u svoje argumente', a da se konačno rješenje postigne međunarodnom arbitražom onda kada se za to odluče obje zemlje.

'Sada je teško prevladati spor jer se svaka strana ukopala sa svojim argumentima te je bolje da to zamrznemo i napravimo privremeno rješenje, kao što smo s Crnogorcima riješili (Prevlaku), a kada se budemo odlučili na konačno rješenje, onda ćemo otići na Međunarodni sud', rekao je Mesić, zamjerajući Sloveniji što je tu barijeru napravila Hrvatskoj pri njezinu uključivanju u EU iako Hrvatska nije radila teškoće Sloveniji kada se uključivala u EU.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Mesić je rekao kako se mora pronaći izlazna strategija iz te blokade, a da nitko ne bude povrijeđen. Pritom je podsjetio na negdašnje razgovore predsjednika Tuđmana i njega sa slovenskim predsjednikom Milanom Kučanom i premijerom Po Mesićevim riječima Hrvatima odgovara ujedinjavanje Europe jer žive u više zemalja - Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Sloveniji, Rumunjskoj i Crnoj Gori. 'Budući da živimo u raznim zemljama, kada uđemo u EU svi će Hrvati živjeti u svojemu cjelokupnom kulturnom korpusu. Nema razloga da se mijenjaju granice', poručio je. Janezom Drnovšekom. To je bio razgovor kako Sloveniji osigurati pristup otvorenome moru, a sada je to eskaliralo do toga da Slovenija traži teritorijalni kontakt s otvorenim morem, rekao je Mesić.

Nismo ukinuli vize zbog straha od terorizma?!

Predsjednik Republike na svečanoj je sjednici šoltanskoga Općinskog vijeća istaknuo kako nismo dovoljno učinili da naš turizam postane atraktivan. Dodao je kako mnogi Europljani zbog ratova i terorističkih akcija ne odlaze izvan Europe, a Hrvatska nije dovoljno učinila da je prepoznaju kao svoje turističko odredište. S tim u vezi, istaknuo je kako nije učinjeno dovoljno da se privuku turisti iz zemalja golfa - Katara, Kuvajta, Saudijske Arabije i Emirata - koje ne osjećaju gospodarsku krizu.

'Ljudi iz tih zemalja imaju golema sredstva, žele putovati i mi im nismo ukinuli vize jer postoji mišljenje da ako se tim ljudima ukinu vize, onda će uz njihove turiste i poslovne ljude doći k nama teroristi. Pa, teroristi ne dolaze s putovnicama i vizama, teroristi dolaze na posve drugačiji način', naglasio je Mesić.

'Nismo dovoljno agresivni na svjetskom tržištu'

Objašnjavajući novinarima svoju zamjerku da nije dovoljno učinjeno na svjetskome turističkom tržištu kako bi se masovnije privuklo turiste, rekao je kako Kina ima 100 milijuna milijunaša, ali u njoj ne znaju da oni koji imaju schengensku vizu mogu doći i novac trošiti u Hrvatskoj. 'Nismo bili dovoljno agresivni na svjetskom tržištu', dodao je Mesić.

Mesić je kazao da će se pri povratku u Zagreb sastati s premijerkom Jadrankom Kosor i razgovarati o vojnim objektima koji su nekad bili vlasništvo bivše JNA, a sada su u vlasništu Hrvatske vojske. Govoreći o gospodarskoj krizi u svijetu istaknuo je da je Hrvatska jedna od zaduženijih zemalja, pri čemu je dodao da nijedna zemlja nije propala zbog zaduženosti, nego propadaju banke. 'Mi imamo šansi, moramo samo biti bolje organizirani', ocijenio je Mesić i ponovio kako će vjerojatno Ustavnome sudu podnijeti zahtjev za preispitivanje 'kriznog poreza'. Istaknuo je da se opet opterećuje one koje se i dosad opterećivalo, a ne, kako je rekao, 'one naše majstore koji su opljačkali firme i nekretnine, uništili poduzeća, digli ogromna gospodarska carstva'. Posebice je upozorio da se ne plaća porez na kapitalnu dobit i na imovinu pri nasljeđivanju.

>> Krizni porez stavlja građane u neravnopravni položaj

>> 'Kod kreiranja cijena ne vrijede obećanja niti časne riječi'

Odgovarajući na upit u vezi s prijedlogom da se dva vojna objekta na Šolti prenamijene za turističke svrhe. 'Radi se o stotinama ili tisućama objekata i o tisućama hektara zemlje, to jest o milijardama kuna i dolara mrtvog kapitala. Dio toga ćemo dati lokalnoj samoupravi, dio će otići u koncesiju, a dio moramo prodati', kazao je Mesić. (Hina)

Mislite li Vi da je trebalo privući turiste iz zemalja golfa?

  • Da, naravno
  • Ne, nikako
  • Da, oni imaju puno novca
  • Ne, nije sve u novcu

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene