Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Terminal Works, tvrtka koja je donirala Croatian Makers

"I mi kao mala zemlja, ali puna potencijala, moramo iskoristiti priliku i okrenuti se STEM-u"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Projekt udruge Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih – Croatian Makers se nastavlja punom parom!

Putem crowdfunding kampanje prikupljeno je više od 260.000 dolara. Cilj je odličan - da se u hrvatske škole uvede BBC micro:bit tehnologija i STEM edukacija. Jedna od kompanija koja je poduprla ovu akciju je i hrvatska tvrtka Terminal Works koji su pomogli s čak 10.000 dolara!

Pročitajte i ovo Natjecanje mladih robotičara - 2 natjecanje na FER-u Okupili se mladi robotičari, šalju i važnu poruku: "Širite vidike, možda ćete saznati nešto što volite. Uljepšat će vam život" Slika nije dostupna Obišla ih ministrica Superfinale Croatian makers lige: 200 djece natjecalo se u robotici

Projekt Croatian Makers se nastavlja! "Croatian Makers je najveća inicijativa u našem školstvu! Oslanjanjem na veliki uspjeh Croatian Makers lige podijeliti ćemo barem 3.600 micro:bitova, kao uvod u veći cilj: da svako dijete u 6. ili 7. razredu dobije po jedan već iduće školske godine", poručuju pokretači cijele priče - Nenad i Rujana Bakić na platformi gdje i sami možete donirati novac.

Veliku podršku projektu kroz koji se djeci u hrvatskim školama želi dodatno približiti jedno od STEM područja - znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika, dala je i tvrtka iz Rijeke Terminal Works koja je donirala čak 10.000 dolara.

Terminal Works  bave se razvojem i prodajom proizvoda koji omogućavaju printanje i skeniranje s udaljenih lokacija. Za DNEVNIK.hr kažu da ovakve inicijative otvaraju mogućnost mnogoj djeci, koja inače ne bi bila u kontaktu sa STEM područjem.

''Upravo smo i mi osobno kroz hands-on pristup stekli interes, a kasnije i znanje u IT branši. Zato nam se takve inicijative čine zanimljivima, jer otvaraju mogućnost mnogoj djeci, koja inače ne bi bila u kontaktu sa STEM područjem, da otkriju svoj interes i talent'', pojasnio je Damir Šarčević iz Terminal Worksa.

Micro:bit je mini kompjuter pomoću kojeg djeca mogu sastaviti robota i uključiti se u STEM aktivnosti.

Već je u ranim danima, svjesni su, potrebno poticati talente, a upravo omogućavanje djeci da iskuse rad s robotima, otkriva tko naginje radu u IT industriji. ''Ne očekujemo nužno da sva djeca uključena u CM, zavole i steknu određena znanja u tom području, ali za onu djecu kod koje se pobudi interes i ljubav prema robotici, informatici elektronici, njima će to promijeniti život i usmjeriti ih dalje prema obrazovanju u jednom od STEM područja'', kaže Šarčević.

"Mala smo zemlja ali puna potecijala!"

Iz aspekta poduzetnika, suosnivač tvrtke Đorđe Požega objasnio je i zašto je važno toliko u obrazovanju ulagati u STEM. ''Zato što su STEM branše generatori novih ideja, novih proizvoda te dodatne vrijednosti. Upravo danas ako pogledamo koje su to uspješne zemlje, uvidjet ćemo da se sve one mahom mogu pohvaliti velikim brojem visoko tehnoloških tvrtki. I mi kao mala zemlja, ali puna potencijala, moramo iskoristiti tu priliku i okrenuti se STEM-u."

S današnjim danom prikupljeno je više od 260 tisuća dolara, a ovu akciju koju podržava i portal DNEVNIK.hr, poduprle su brojne svjetski uspješne hrvatske tvrtke i poduzetnici.

Na pitanje koji bi savjet dali roditeljima čiju djecu zanimaju STEM područja, odgovara: ''Savjet roditeljima je da poštuju želje svoje djece za učenjem ukoliko ih zanima jedno takvo područje, da im omoguće da dobiju uvid u to što ih zanima. U mlađoj dobi djeca kroz igru mogu jako puno naučiti, a ujedno im bude i zanimljivo te na taj način stiču naviku za učenjem koja će im zasigurno pomoći da se lakše nose sa izazovima koji ih čekaju u starijoj školskoj dobi.''

Tvrtka Terminal Works je osnovana početkom 2012.godine. Prije toga je godinu dana razvijala svoj prvi proizvod. Ubrzo nakon pokretanja počeli su ostvarivati značajnije prihode te se danas ubrajaju među najveće IT izvoznike u Hrvatskoj. 99.9% njihovih prihoda čini izvoz u oko 170 zemalja diljem svijeta, a najznačajnija tržišta su im SAD, Velika Britanija, Kanada i Njemačka. U timu Terminal Worksa se trenutno nalazi 13 zaposlenika te sav posao obavljaju iz svog ureda u Rijeci. Primarna djelatnost im je razvoj i prodaja proizvoda koji omogućavaju printanje i skeniranje sa udaljenih lokacija.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene