Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvijek ista priča

Teret povećanog PDV-a pada na leđa potrošača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od prvog ožujka, zbog povećanje stope PDV-a, za očekivati je povećanje cijena i ostalih proizvoda.

Sama izmjena stopa poreza zahtijeva i vrijeme i novac! Pred hrvatskim je trgovcima i ugostiteljima sada složen posao - inventure, prilagodba registarskih blagajni. Cjelokupan posao koji će stajati milijune kuna.

Pročitajte i ovo Philip Lane Philip Lane Ekskluzivni intervju za Dnevnik Nove TV: Glavni europski ekonomist o inflaciji i tome što nas čeka s cijenama hrane Ilustracija Voda kao nafta, hrana kao zlato Stižu nova poskupljenja hrane, pića i kućnih potrepština: Hoće li građanima pomoći novi Vladin paket mjera?

>> Sabor izglasao: Od 1. ožujka PDV na 25 posto

Od prvog ožujka sve blagajne i cjenici trebali bi biti prilagođeni povećanom PDV-u a trgovci, ugostitelji i ostali pružatelji roba i usluga moraju izdati račun s izmijenjenom poreznom stopom. Treba prilagoditi računovodstvene programe, tiskati nove obrasce, a kako će s PDV-om vjerojatno rasti i cijene, treba izmijeniti cijene na svakom artiklu, što znači opet i inventure i troškovi oko toga. A na kraju, mnogi se boje i pada prometa ako povećaju cijene. Što su nam rekli pogledajmo u prilogu.

Na računima će uskoro pisati novi broj. Zbog 25 posto PDV-a, mijenjat će se stavke u svakoj blagajni. Pred vlasnikom ove male trgovine puno je posla. 'Svi trgovci bi trebali napraviti inventuru robe prvi trećega, popisati stanje, količine ako želimo dignuti dva posto onda moramo sve artikle znači ubacit po novim cijenama u naše registar kase, ispod artikala metit odgovarajuće cijene', kaže Boris Listeš, vlasnik trgovine.

To sve zahtijeva i dodatni trošak. I ugostitelji će morati mijenjati postavke svojim blagajnama. No, kažu, to je tek prvi trošak. 'Uvođenje nove komponente u softver znači pretpostavljam da niti jedna informatička kuća koja radi na održavanju softvera u kasama neće besplatno obavit samo stavku PDV-a. Pretpostavljam da će se to raditi o nekoliko stotina kuna', tvrdi Ivan Malada, isto vlasnik kafića.

Poskupe li dobavljači robu, nove cijene u maloprodaji morati će se formirati prema njima, a teret povećanog PDV-a past će najviše na leđa potrošača. U udrugama za zaštitu potrošača uvjereni su da će život biti skuplji. 'Cijena energije, cijena stanovanja, cijena telekomunikacijskih usluga, cijene prijevoza, sve će to ići za dva posto gore', ističe Nenad Kurtović iz Saveza udruga za zaštitu potrošača.

Stopa od deset posto primjenjivat će se na dječju hranu, ulja, masti i vodu. No, potrošači, kažu u Udruzi, nemaju razloga za slavlje. 'Nama je cijena vode prošle godine već rasla nekome 10 nekome 15 posto tako da ova snižena stopa za vodu je u stvari vraćanje nečeg što nam se neosnovano uzelo prošle godine', kaže Kurtović. No, i prije ožujskih inventura, mnogi su trgovci, dodaje, već podignuli cijene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene