Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država nije uplatila ni kune

Prepušteni na milost građana: Teret Fonda za posebno skupe lijekove pokušava se staviti na leđa javnosti

Fond za posebno skupe lijekove (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Fond za posebno skupe lijekove (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Fond za posebno skupe lijekove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Fond za posebno skupe lijekove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Fond za posebno skupe lijekove (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Fond za posebno skupe lijekove (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Fond za posebno skupe lijekove (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
U Fond za posebno skupe lijekove koji nisu na listi HZZO-a do sada su novac uplatili samo građani, a država još nije ništa. Mnogi ni ne znaju na koji broj računa mogu uplatiti jer se podaci nalaze samo na stranici Ministarstva zdravstva, a pacijenti su ogorčeni jer nema nikakvih informacija kada i tko će dobiti lijekove.

Na Vladu se mjesecima vršio pritisak da osnuje Fond za posebno skupe lijekove koji nisu na listi HZZO-a. Kada se to napokon dogodilo, Ministarstvo zdravstva je na svojoj internetskoj stranici stavilo obavijest o Fondu i brojeve računa na koje građani i pravne osobe mogu uplatiti novac za liječenje neuroblastoma i spinalne mišićne atrofije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jesu li liste čekanja liste umiranja? Trebala je mamografiju, odbili je u četiri bolnice: "Ali molim vas, nešto je sumnjivo" Ilustracija Liste čekanja "Lani je 89 posto CT i MR postupaka financirao HZZO": Ministarstvo objasnilo kako će smanjiti liste čekanja

"Za početak, plan nije dobro predstavljen udrugama oboljele djece koje su se borili za osnivanje tog Fonda. Isto tako, ni javnosti nije dobro predstavljen. Na kraju krajeva, ne znamo što se želi postići ovim financiranjem", rekao je Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu.

Osim što su podaci o brojevima računa za uplatu prikazani samo na stranicama Ministarstva zdravstva, iz Udruga poručuju kako se uopće ne zna rok do kojeg se novac prikuplja i za koliko oboljelih.

Roditelji oboljele djece su ogorčeni. Kažu kako Vlada od početka nije dobro komunicirala ovaj problem, koji je na kraju prebacila na leđa građana.

"Ovaj pokušaj da se proba to prebaciti na teret građana stvarno je neuspio i bezobrazan od strane vladajućih. Ono što mi tražimo je da se Fond napuni iz proračuna. Ne postoji niti jedno drugo rješenje koje bi nas zadovoljilo", rekao je Nebojša Šajatović, otac djevojčice oboljele od spinalne mišićne atrofije.

Roditelji bolesne djece sada ovise o milosti građana

U Fond je za sada uplaćeno 26.500 kn. Unatoč obećanju, država još nije ni kune uplatila. Iz oporbe poručuju da su reakcije zakašnjele.

"Još uvijek smo na tim fondovima, pa se nadamo da će netko uplatiti. Ako ne, onda nećete dobiti kemoterapiju. Mislim da je to loše", rekao je Danko Velimir Vrdoljak iz SDP-ovog Savjeta za zdravstvo.

Na pitanje kada će Vlada uplatiti novac u Fond, ministar Milan Kujundžić je odgovorio: "Ne rješavaju se lijekovi i pacijenti zato što to govori ministar ili mediji nego kad struka kaže kada treba ići u liječenje."

Roditelji oboljele djece su razočarani jer i nakon šest mjeseci apeliranja ne znaju mogu li i hoće li njihova djeca dobiti lijek. Umjesto da država bude ta koja će riješiti ovaj problem, oni sada ovise o milosti građana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene