Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska kakvu želimo

Tea, Sandro, Iva, Andrea i Kašmir - Ipak su ostali u Hrvatskoj, a ovo su njihove priče

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već više od pet godina gotovo svaki tjedan minute Dnevnika Nove TV posvećene su rubrici Bolja Hrvatska. U njoj je do sada predstavljeno više od 200 ljudi - umjetnika, znanstvenika, sportaša, glumaca, informatičara ili mladih vlasnika uspješnih tvrtki. Njihovi svjetski hvalevrijedni uspjesi razlog su zašto vam na kraju 2015. donosimo najzapaženije junake naše Bolje Hrvatske.

Tea Žakula bivša je studentica fakulteta strojarstva, s doktoratom prestižnog američkog MIT-a.U Hrvatsku se vratila kako bi na svom fakultetu uz prikupljene donacije otvorila poseban laboratorij. Ovu 2015. godinu završava s izvrsnim vijestima - o docentskom mjestu na fakultetu. "Željela sam se ovdje vratiti, lijepo mi je, trudim se stvoriti neke nove vrijednosti na instituciji do koje mi je zaista stalo", kaže Tea i dodaje: "Mislim da je veliki uspjeh kada čovjek voli ono čime se bavi. Ja sam baš prije par dana razmišljala - imala sam manje od pet dana ove godine kada mi se nije dalo ići na posao."

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 5 Bolja Hrvatska Kad ne izrađuje nagrađivanu tjesteninu, radi u vrtu, a prepreka mu nisu ni godine ni autizam: "Takvo se dijete rađa valjda jednom u 1000 godina" Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti''

Sandro Mur 26-godišnji je suosnivač Bellabeata. Tvrtke koja svaki mjesec isporučuje čak 100.000 uređaja Leaf - posebnog nakita koji čuva zdravlje žene. Uz pune ruke posla i neprestano zapošljavaju - traže i ambiciozne domaće radne snage. "Od petog mjeseca smo zaposlili još 35 ljudi. Sad ih je ukupno 85. A poslije Nove Godine i tijekom proljeća će ih biti preko 100", kaže Sandro. "Doveli smo neke ključne ljude izvana, pa nam se tako pridružio i bivši direktor Twittera", kaže.

Iva Tolić znanstvenica je s 15-godišnjim inozemnim iskustvom. Granice znanosti sada pomiče u Hrvatskoj, a samo u 2015. njezin je rad donio više od 2 milijuna eura iz EU fondova. Na Institutu Ruđer Bošković otvorila je laboratorij i zaposlila osmero mladih ljudi."Stvarno sam sretna što sam se vratila jer ove godine sam zatvorila svoj labos u Njemačkoj. Uspjela sam oformiti svoj tim, laboratorij radi, kupili smo svu opremu. Upravo nam je stigao mikroskop koji smo kupili preko ovog velikog projekta iz EU fondova", ponosna je dr. Tolić.

Andrea i Kašmir Huseinović - supružnici su čije se slikovnice čitaju na 23 jezika. Nedavno su se vratili s kineske turneje - kao svjetske zvijezde. "Potpisivali smo knjige nekih pola sata i kad smo krenuli jer je rečeno da više nema vremena, onda smo doživjeli kao kad gledate u filmovima kad ove glazbene zvijezde idu pa za njima trče, traže autograme", prepričava Kašmir dojmove iz Kine.

O njihovu radu pišu svjetski mediji, njihove proizvode koriste milijuni ljudi, a njihov talent dobila je Hrvatska. Oni je svaki dan čine boljom, ali država je ta koja treba znati kako ih zadržati.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene