Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Talijanski sud oslobodio Iliju Brčića, osumnjičenog za granatiranje Dubrovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski sud oslobodio je kapetana bojnog broda Iliju Brčića, osumnjičenog za granatiranje Dubrovnika, Brača i Šolte 1991. godine dok je bio zapovjednik u JNA, a za koje ga je u odsutnosti Hrvatska osudila na 15 godina zatvora.

Kapetan vojnog broda Mornarice Crne Gore uhićen je 4. studenog prošle godine u zračnoj luci u Rimu i do sada je bio u pritvoru. 

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Splitski Županijski sud 1993. godine u odsustvu ga je osudio na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva. 

Početkom ovog mjeseca glavni talijanski tužitelj Catancara Lombardi koji je zastupao Hrvatsku u zahtjevu da se Brčić isporuči našoj zemlji, na iznenađenje svih, predložio je prizivnom sudu u Rimu da se taj zahtjev odbije kao neosnovan. 

Naime, Lombardi je tada izjavio kako Brčiću ne bi bilo omogućeno pravedno suđenje pred hrvatskim pravosuđem.

 "Talijanski sud donio je oslobađajuću presudu u slučaju Brčić. Očekuje se da će tijekom dana biti pušten na slobodu. Moguće je da već sutra doputuje u Crnu Goru", rekao je crnogorski ministar obrane Boro Vučinić.

Vučinić je kazao kako je oslobađanje rezultat ne samo odvjetničkih napora nego i napora crnogorske diplomacije, a "posebno interesa koji je iskazao premijer Milo Đukanović".

Brčić je uhićen koncem prošle godine na aerodromu u Rimu, na osnovu naloga hrvatskih vlasti i Interpolove potjernice, kao član vojne delegacije Crne Gore koja je u Italiju otputovala na poziv NATO-a. 

Presuda je postala pravomoćna godinu dana poslije, a vrhovni je sud Brčiću izrekao i doživotno protjerivanje.

Crnogorski oficir osuđen je kao zapovjednik razarača "Pula" koji je u splitskom kanalu pucao na hidrogliser kojim su prema Dubrovniku plovili europski promatrači te je nasumice gađao naselja na Braču i Šolti, ispalivši preko 800 granata. U tim napadima uništene su kuće i gospodarski objekti.

Talijanski državni tužitelj prije dva tjedna zatražio je od rimskoga prizivnog suda odbijanje vlastitog zahtjeva za izručenje Brčića tvrdeći da se optuženome u Hrvatskoj ne može jamčiti nepristrano suđenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene