Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeni posjet Hrvatskoj

Talijanski predsjednik stigao u Zagreb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svečanim dočekom, uz intoniranje himni i pregled Počasne bojne, u Uredu predsjednika počeo je jednodnevni službeni posjet Hrvatskoj predsjednika Talijanske Republike Giorgija Napolitana tijekom kojeg će se sastati s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, predsjednicom vlade Jadrankom Kosor i predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem, a najavljeno je i njegovo obraćanje zastupnicima.

Dvojica predsjednika potom će održati odvojene razgovore, nakon čega će im se pridružiti i izaslanstva dviju zemalja u bilateralnim razgovorima, dok će program u Uredu predsjednika završiti izjavama Napolitana i Josipovića.

Po najavama, Josipović i Napolitano ponajprije će razgovarati o skorašnjem ulasku Hrvatske u Europsku uniju, ali i o bilateralnim odnosima i međunarodnoj situaciji.

To je prvi Napolitanov posjet Hrvatskoj otkako je u svibnju 2006. došao na položaj predsjednika Republike, a riječ je o uzvratnom posjetu, budući da je Rim službeno posjetio Stjepan Mesić u studenom 2009. No, Napolitano je kao političar već posjetio Hrvatsku i to 1997. kao ministar unutarnjih poslova Italije.

U pratnji talijanskog predsjednika je i ministar vanjskih poslova Franco Frattini, koji će se poslijepodne u zgradi Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija sastati s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem.

Napolitanov posjet bio je najavljen kao dvodnevni, budući da je u petak trebao obići i Pulu, gdje se zajedno s Josipovićem trebao u Areni sastati s brojnim pripadnicima talijanske zajednice, ali je skraćen na jednodnevni zbog stanja u domovini, gdje bi u petak parlament trebao usvojiti plan poravnavanja državnog proračuna sa rezovima od 47 milijardi eura do 2014. godine. Predsjednik stoga taj dan mora biti u zemlji, dok program boravka u Zagrebu ostaje nepromijenjen.

Josipović se dosad u nekoliko navrata susretao s Napolitanom, posljednji put 2. lipnja, na dan Talijanske Republike, kad je hrvatski predsjednik bio u Rimu na velikoj proslavi 150. obljetnice ujedinjenja Italije. (HINA)

Pročitajte i ovo Komemorativni skup u Kerestincu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 77. obljetnica proboja Bandić na komemoraciji za logoraše u Kerestincu: "Zviždite, ja nisam ovdje došao po pljesak" Slika nije dostupna Uoči posjeta Hrvatskoj Vučić: ''Nema tabu-tema, ja samo kažem – premijer Plenković će dobiti odgovor''

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene