Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi ljetni incidenti

Svi ljetni incidenti: Tako lijepa, a tako opasna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tako lijepa, tako blizu, a da li je i sigurna? Ministri Bajs i Jandroković zadnjih dana uglavnom se ispričavaju zbog nasilništva nad strancima na odmoru.

Isprike, apeli i naglašavanje da je hrvatska unatoč svemu sigurna zemlja sve su češći. Čini se da je ministar Bajs ovog ljeta, upravo zbog ovakvih incidenata, imao najviše posla. U sezoni kad turizam treba spašavati, a ne rušiti reputaciju Hrvatske, dogodio se cijeli niz incidenata. 'Mi moramo dati jednu poruku, incidenata nažalost ima, ali svi oni u hrvatskoj koji misle da mogu nekažnjeno proći radeći probleme našim turistima, mi to nećemo dozvoliti', kazao je ministar Bajs.

Pročitajte i ovo Dubrovnik - 2 Niže cijene Zimi je omiljena destinacija Hrvata: "Da smo planirali, ne bi ovako dobro ispalo" Ilustracija Objavili epidemiolozi Englezi i Nijemci upozorili građane koji putuju u Hrvatsku: Turisti se zarazili parazitom

Pljuske, razbijeni automobili, prijetnje....

Razumije li to poznati Češki redatelj Jirži Mencel? Snimao je u Dubrovniku dokumentarce o Hrvatskoj, nije dobio aplauz za to već pljusku dubrovačkog ugostitelja. 'U svakom pojedinačnom slučaju MUP je došao na mjesto događaja, utvrdio što se dogodilo, našao počinitelja, podnio kaznene ili prekršajne prijave i dao poruku da u Hrvatskoj svaki turist, bez obzira odakle dolazi, ima jednako pravo na sigurnost', zaključio je Bajs.

Vjeruju li u to i Srbi? Njih smo pozvali pod sloganom 'tako lepa, a tako blizu', a onda je ze neke od njih to bilo samo tako nesigurno. Dokaz tome su par demoliranih automobila, probušene gume i prijetnje. 'Mi smo tu radi njih i na nama je da učinimo sve da ne dođe do nikakvih incidenata. Sigurno da je teško, vruće je, teško se radi, po cijeli dan, ali to se sigurno ne smije događati', kazao nam je Krunoslav Kapetanović, vlasnik jednog zadarskog hotela.

Ponekad je bolje stisnuti zube i pretrpjeti

Nimalo lijepe uspomene sa sobom je ponijelo u Austriju i dvoje nautičara koji su ozlijeđeni u eksploziji bombe pod automobilom u Šibeniku krajem srpnja. Umjesto na moru, završili su u bolnici. No sve to su iznimke, jer je većina turista u Hrvatskoj sigurna. 'Nema problema, zaista, s domaćim ljudima nema nikakvih problema', kazao nam je njemački turist Rudolf Schiffels.

Ima turista koji imaju problema sami sa sobom. Primjer je Norvežanka koja je prijavila silovanje na Hvaru, kojega nije ni bilo. Uplašila se prijateljica, koje su je vidjele u ljubavnom zagrljaju na plaži, pa je lagala. Na žalost loša vijest je otišla u svijet, no hoće li se i o njezinoj laži tako pisati? Ekscesa naravno ima svugdje i događaju se u svim konkurentskim zemljama. No Hrvatska si u ovom trenutku, kad je turizam jedini izlaz iz krize, takve događaje ne može priuštiti. Gosti često znaju biti neugodni, naporni pa čak i pokušati izazvati incident. No naši bi ugostitelji trebali znati da je ponekad bolje stisnuti zube i pretrpjeti nego naštetiti svom, ali i ono što je najvažnije ugledu zemlje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene