Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S dnevnicama se mutilo i u MORH-u

Tajnica za nepostojeća putovanja uzela više od 1,5 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajnica u Ministarstvu obrane punih osam godina ispisivala putne naloge za nepostojeća putovanja i oštetila to ministarstvo za više od milijun i pol kuna.

Muljaže s dnevnicama su, čini se, bile raširen sport u državnim institucijama. Prema pisanju Tportala tajnica u Ministarstvu obrane je u osam godina, od listopada 2004. do studenog 2012. oštetila to ministarstvo za 1.551.963 kune nezakonito isplaćenim dnevnicama i putnim nalozima.

Pročitajte i ovo Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 3 Borbeni avioni FOTO Prvih šest aviona Rafale u Hrvatskoj za nekoliko tjedana: "Za mene je to bilo ispunjenje dječačkog sna" Hrvatska vojska - 3 eskalacija sukoba MORH i dalje ne isplaćuje dnevnice vojnicima u predsjednikovoj pratnji: Dug premašio 82 tisuće kuna. Spor prešao i na - vozni park

Tajnica je lažirala čak 942 putna naloga prije nego što je otkrivena 2012. godine. Naloge je ispisivala sama izmišljajući službena putovanja, a ovjeravala ih je sama službenim pečatom MORH-a bez znanja ovlaštenih osoba.

Naloge je potom dostavljala u Financijsku službu MORH-a koja joj je, ne sumnjajući u njihovu vjerodostojnost, isplaćivala novac za putne troškove i dnevnice.

Ideju je, piše Tportal, dobila vidjevši kako drugi djelatnici MORH-a putuju i za to dobivaju naknadu, pa je i sama napravila jedan lažni nalog kad je bila na privatnom putovanju. Nakon toga nastavila je s praksom popunjavanja naloga za nepostojeća službena putovanja punih osam godina.

Tijekom suđenja tajnica je priznala krivnju, a osuđena je na godinu dana zatvora, a nezakonito isplaćen novac morala je vratiti u proračun. Tijekom postupka tvrdila je da se na to odlučila zbog teške životne situacije, dugotrajnog procesa razvoda braka i financijskih problema zbog otplate kredita.

Iako se obavezala vratiti otuđeni novac od prihoda koje ostvari njena tvrtka koju je u međuvremenu otvorila, u sudskom je spisu vidljivo da je vratila tek 8700 kuna. U MORH-u ne radi od 2013. godine, piše Tportal.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene