Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fešte diljem Istre

Tajne koje Istrani žele ispričati turistima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istra je mudro desetljećima gradila priču o uspjehu na obali, ali i unutrašnjosti. S hladnijim vremenom čine sve da ožive unutrašnjost poluotoka: Nude tradiciju, a svaki kutak ima svoju neku tajnu, koju Istrani žele ispričati turistima.

U srcu Buja dvije tone grožđa. Tradicionalnim gacanjem večeras se pretvara u mošt, a zatim u Mištelu. 'To je jedno pučko tradicionalno vino, ustvari jedno slatko desertno vino koje se priprema isključivo u Bujama', objasnio je Valter Bassanese.

Pročitajte i ovo Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno" Slika nije dostupna Istarski turistički centar Šampion hrvatskog turizma ni ovog puta nije podbacio: Do kraja rujna očekuju više od 3,2 milijuna noćenja, a ove su se sezone nadmašili sva očekivanja

Degustira se tek za godinu dana, a tajnu pripreme poznaje tek nekoliko obitelji. Onom prošlogodišnjom oduševljeni su prije svega turisti. 'Vino je jako dobro, kušali smo i želimo ga kupiti', rekla je Iva, turistica iz Njemačke. Uz vino, neizostavni su i gastronomski specijaliteti, fiš paprikaš kojem su glavni sastojci riba i paprika, šaran, štuka, smuđ, jegulja, goveđi gulaš s palentom, fažol, kupus.

>> Ostojić: Ovo je najbolja turistička godina u hrvatskoj povijesti!

Svake godine fešta koju posjeti više od 10 tisuća gostiju je sve veća i bogatija. Djecu je tako najviše oduševila izložba ptica, a odrasle, uz hranu i piće, tjelovježba! Nešto južnije, u centru zbivanja su smokve i smokvenjaci. Zdrave i energetske namirnice. 'Iz Rusije smo, ali ovu feštu ne propuštamo! Obožavamo smokve i najradije bi ih sve kupili', rekli su turisti iz Rusije. Uživalo se i u barem još 20-tak različitih proizvoda. Mašti za produljenje sezone nema kraja!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene