U srcu Buja dvije tone grožđa. Tradicionalnim gacanjem večeras se pretvara u mošt, a zatim u Mištelu. 'To je jedno pučko tradicionalno vino, ustvari jedno slatko desertno vino koje se priprema isključivo u Bujama', objasnio je Valter Bassanese.
Degustira se tek za godinu dana, a tajnu pripreme poznaje tek nekoliko obitelji. Onom prošlogodišnjom oduševljeni su prije svega turisti. 'Vino je jako dobro, kušali smo i želimo ga kupiti', rekla je Iva, turistica iz Njemačke. Uz vino, neizostavni su i gastronomski specijaliteti, fiš paprikaš kojem su glavni sastojci riba i paprika, šaran, štuka, smuđ, jegulja, goveđi gulaš s palentom, fažol, kupus.
>> Ostojić: Ovo je najbolja turistička godina u hrvatskoj povijesti!
Svake godine fešta koju posjeti više od 10 tisuća gostiju je sve veća i bogatija. Djecu je tako najviše oduševila izložba ptica, a odrasle, uz hranu i piće, tjelovježba! Nešto južnije, u centru zbivanja su smokve i smokvenjaci. Zdrave i energetske namirnice. 'Iz Rusije smo, ali ovu feštu ne propuštamo! Obožavamo smokve i najradije bi ih sve kupili', rekli su turisti iz Rusije. Uživalo se i u barem još 20-tak različitih proizvoda. Mašti za produljenje sezone nema kraja!
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook