Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očaravajuće snimke

Prava povijesna riznica: Kod Palagruže otkrivene drevne tajne jadranskih dubina

Tajne jadranskih dubina kod Palagruže (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Tajne jadranskih dubina kod Palagruže (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tajne jadranskih dubina kod Palagruže (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Tajne jadranskih dubina kod Palagruže (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Tajne jadranskih dubina kod Palagruže (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Tajne jadranskih dubina kod Palagruže (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tajne jadranskih dubina kod Palagruže (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Dubine najjužnije točke u Hrvatskoj kod otoka Palagruže kriju nevjerojatna otkrića!

Morsko plavetnilo oko plićine Pupak nedaleko od Palagruže prava je povijesna riznica!

Pročitajte i ovo Arheološka akcija u Sisku Istraživanje korita Kupe Arheološka senzacija u Sisku: "Nalazi se u uvjetima bez kisika, tako može opstati dugi niz godina" Dani antike u Puli Dani antike Cezar i gladijatori imali pune ruke posla: Pula se vratila u doba Rima

Donosimo vam očaravajuće snimke blaga koje datira još iz vremena antike pa sve do novog vijeka. Otkriće je to znanstvenog istraživanja Hrvatskog restauratorskog zavoda zaduženog za podvodnu arheologiju.

Između ostaloga otkrili su koštice maslina stare više od dvije tisuće godina u amfori. Voditelj istraživanja Jurica Brezak ističe kako je na koštici ostao sačuvan dio mesa masline, a s vanjske strane čak i koža. I to na dubini od 40-ak metara.

Amfore su prevožene brodovima koji su potonuli na ovom području. Brodovi datiraju iz antičkog doba, ali havarije su tu doživjeli i brodovi iz 16. te 19. stoljeća. Istraživač podmorja Danijel Frka napominje kako pronađeni brod leži na dubini od 20 do 42 metra. Ističe kako ova otkrića treba sačuvati, ali i zaštititi.

Brezak pak objašnjava da pronađena blaga moraju proći proces desolinizacije, zatim će ih restauratori očistiti, konzervirati, a potom će artefakti biti izloženi.

Istraživanja jadranskih dubina nastavljaju se i dalje jer tko zna koja blaga još krije morski pijesak samog juga Hrvatske. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene