454322
454322
454322
454322
454322

Tajna Zlatka Hasanbegovića: Kako je nastao fenomen ministra kulture?

  • , 21.10.2016., 10:32
  • Autor:
  • komentara

Suze, razočaranje, psovke i trganje članskih iskaznica u bijesu. Nikada niti jedan ministar kulture u ovoj zemlji nije bio toliko važan kao Zlatko Hasanbegović. Kako je, u zemlji u kojoj je kultura zadnja rupa na svirali, nastao fenomen ministra kulture i što je rezultat njegova rada?

 
 
 
 
 
Ministar kulture - najvažnija funkcija? (Video: Provjereno)
Ministar kulture - najvažnija funkcija? (Video: Provjereno)

Nikad nijedan ministar nije bio toliko važan kao posljednjih godinu dana, a pogotovo posljednjih mjesec dana, ministar kulture. Sviđala se njegova kultura nekom ili ne, sada već bivšem ministru mora se priznati - popularizirao je funkciju ministra kulture. Do te razine, da i oni koji ne gledaju vijesti, ne prate hrvatska zbivanja i ne znaju imena političara, znaju za Zlatka Hasanbegovića.

Malo je bio građanima važan i Antun Vujić, i Božo Biskupić i Jasen Mesić, i Andrea Zlatar Violić. Nešto joj je doduše, popularnost porasla nakon peglanja službene kartice. A Berislavu Šipušu kad je pijan vozio. No svi su oni bili mali - prema Zlatku Hasanbegoviću.

Zlatko Hasanbegović (Dnevnik.hr)

''Ja sam izabrani zastupnik u Saboru, vjeran Bogu i narodu'', rekao je Zlatko Hasanbegović nakon što je doznao da više neće biti ministar kulture.

''Napravio je mnogo toga što je loše, ali ja se nadam da će se to dati popraviti'', kaže glumica Urša Raukar.

''On se bavio samo isključivanjem, micanjem, kadroviranjem u jednom radikalnom ideološkom smislu... Ne mislim da je on uštedio neki novac, niti je zbog toga doveden. Njega je doveo direktno Tomislav Karamarko da ideološki skrene hrvatsku u rigidnom smjeru'', smatra glumica.

Urša Raukar (Dnevnik.hr)

Nakon što se doznalo kako će ga ipak zamijeniti Nina Obuljen Koržinek, dio desne populacije digao se na noge.

''Ako je tako, ja pozivam zastupnike da to ne podrže'', već istu večer moglo se čuti od Zorice Gregurić iz Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata koji su nedavno predali kaznene prijave protiv ravnatelja i Upravnog odbora Hrvatskog audiovizualnog centra. 

''Ja uopće ne želim o tome suditi. Ja sam, kao nadležni ministar, tražio da se preispita financiranje konkretnih filmova, odnosno projekata'', kaže ministar branitelja Tomo Medved.

Andrej Plenković, ipak, pritiscima nije podlegao.

''Nikakav pritisak, ni u vezi nje ni drugih ministara, ja nisam doživio na neki poseban način'', kazao je nakon što su objavljena imena ministara.

''Tko je i što je uvažena gospođa Nina Obuljen je poznato. Kojim krugovima pripada je također poznato'', kratko je svoju zamjenu prokomentirao Zlatko Hasanbegović.

''Pripada kulturnom krugu koji je HDZ'', odgovorio je Plenković.

''Nemam pojma što to znači, to morate pitati njega'', bila je kratka nova ministrica.

Nina Obuljen (Dnevnik.hr)

''Ono što je važno.. Vjerujem da će postojati mogućnost i da će se s gospođom Ninom Obuljen sigurno moći razgovarati. Ja mislim da su, nažalost, naši branitelji izmanipulirani od rigidne desnice predvođene Hasanbegovićem za vlastite, što ideološke, što zapravo, taštinske porive'', smatra Urša Raukar. ''Ja se samo bojim... Nije on otišao, on će i dalje rovariti''.

Je li nezaboravni ministar doveden da popularizira kulturu, ili da oduzme novac neprofitnim medijima, ili da se obračunaju ustaše i partizani... Ili se ministar dogodio slučajno, u Hrvatskoj, kako netko jednom reče - slučajnoj državi.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hrDNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se