Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tadić u Šibeniku predstavio odbor za praćenje provedbe ZERP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Šibeniku je predstavljen Odbor za praćenje provedbe zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa koji su osnovale koordinacije udruga Plavi forum i Sindikat ribara Hrvatske.

Predsjednik Odbora je Tonči Tadić, a članovi su Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera, ribar iz Savudrije Danilo Latin, profesor s Fakulteta za ribarstvo Alen Soldo i predsjednik Sindikata ribara Petar Baranović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne smijemo dirati ZERP Žbogar: Rješenja s pristupne konferencije dobra za Sloveniju Slika nije dostupna Sanader najavio prosvjed Europskoj komisiji

Odbor je osnovan, kazao je na konferenciji za novinare Tadić, kao svojevrstan pritisak javnosti na Vladu da ne odustane od primjene ZERP-a.

'Tražimo od Vlade da objasni zašto se od 2003. godine, kada je proglašen ZERP, ne primjenjuje njegova ekološka odrednica, a isto tako tražimo da se donesu i potrebni propisi i pravilnici o obalnoj straži kako bi se nakon što je donesen Zakon o osnivanju obalne straže, on mogao i primijeniti', kazao je Tadić.

Dodao je kako Odbor također od Vlade traži da se utvrdi stanje ribljeg fonda, odredi ekološki maksimum izlova ribe u ZERP-u kao i da se utvrde tzv. 'vrste od dna' koje, kada je riječ o ribolovu, pripadaju samo Hrvatskoj. Bez odgovora na ta pitanja, smatra Tadić, priča o provedbi ZERP-a bit će samo kazališna predstava za domaću publiku.

Tadić je također ustvrdio kako pritiske iz Europske unije o
zamrzavanju daljnjih pregovora i sredstava iz pretpristupnih fondova aktualna vlast želi objasniti primjenom ZERP-a. To je, smatra Tadić, podmetanje kukavičjih jaja, a stvarni razlog vidi u tome što je zakazala reforma pravosuđa i što je Vlada nesposobna u borbi protiv korupcije. Kada je riječ o zamrzavanju sredstava iz pretpristupnih fondova, razlog tomu je, smatra Tadić, u nekvalitetnim programima za koje se tražio novac iz tih fondova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene