Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne tako optimistične prognoze

Svjetski lideri u Parizu spašavaju planet - Klimatolozi upozoravaju da će neki gradovi nestati s lica zemlje

Porast razine mora od 1880. godine (Foto: Dnevnik.hr)
Porast razine mora od 1880. godine (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Summit o klimatskim promjenama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Summit o klimatskim promjenama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Summit o klimatskim promjenama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Summit o klimatskim promjenama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Porast razine mora od 1880. godine (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Američka NASA procjenjuje da je čak 95 posto globalnog zatopljenja izravna posljedica ljudskog djelovanja. Potrebna je hitna akcija, jer prognoze nisu optimistične. U Parizu se povodom klimatskih promjena održava summit One planet na kojem sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Otkako su počela mjerenja 1880. godine, temperatura je porasla za 1,7 Celzijevih stupnjeva. Zagrijavanje je sve brže, pa je nakon 2001. godine zabilježeno čak 16 od ukupno 17 najtoplijih godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave"

Ubrzalo se i topljenje leda. Od 1880. do danas razina mora je narasla za 20 centimetara. Otopi li se sav led na Zemlji, porast će za nevjerojatnih 68 metara. To bi značilo velike promjene na karti svijeta. U Europi bi, primjerice, potpuno nestala cijela Nizozemska i gradovi poput Berlina, Londona i Venecije.

Ugrožena je i Hrvatska. Čak i znatno manji porast razine mora, od devet metara, potpuno bi izbrisao gradove poput Solina i Metkovića, te dijelove Makarske i Dubrovnika.

Što priroda želi poručiti čovjeku?

Svjetski čelnici u Parizu su se okupili dvije godine nakon usvajanja sporazuma o borbi protiv globalnog zagrijavanja. Bio je to prvi globalni akcijski plan za ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

"Gubimo bitku. Oni koji su bili prije nas imali su sreće. Mogu reći da nisu znali i to je istina. Mi znamo već 20 godina. I svaki put saznamo malo više'', rekao je Emmanuel Macron, francuski predsjednik.

Sudionici One Planet summita dogovaraju kako ubrzati primjenu Pariškog sporazuma i poboljšati financiranje. U Parizu je 50-tak državnika, među kojima je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

''Hrvatska svojom industrijom nije veliki uzročnik stakleničkih plinova. Ali mislim da moramo učiniti sve da u svim segmentima industrije i društva, radimo na ekološkoj svijesti i zaštiti okoliša i prirode, osobito kad imamo ovako prekrasnu zemlju'', rekao je premijer Andrej Plenković.

Američki predsjednik Donald Trump na summit nije došao. On je Sjedinjene Države iz Pariškog sporazuma povukao.

"Predsjednik Trump je stvar otežao, ali većina Amerikanaca želi primjenu Pariškog sporazuma i rješavanje problema klimatskih promjena. Mislim da će na kraju pobijediti zdrav razum'', rekao je John Kerry, bivši američki državni tajnik.

Taj zdrav razum, kako kaže bivši američki državni tajnik, u Pariz su došli podržati aktualni i bivši guverneri Kalifornije. Tamo je i glumac Sean Pennn, te milijarder Bill Gates.

Glavni ciljevi Pariškog sporazuma su zadržavanje globalnog zagrijavanja na razini manjoj od dva Celzijeva stupnja, te okretanje od fosilnih goriva kao najvećih zagađivača atmosfere. Aktivisti za zaštitu okoliša nisu zadovoljni. Summit One Planet neće završiti nikakvim konkretnim zaključcima.

A da je krajnji trenutak za akciju, vidimo svaki dan. Veliku Britaniju okovali su snijeg i led, naše područje olujni vjetrovi i neuobičajeno visoke temperature. Dijelovi Italije su pod vodom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene