Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Romski jezik

O jeziku i identitetu: Priča koja je krenula iz Hrvatske - znate li što je romani ćib?

Aktualno Galerija Svjetski dan romskog jezika - 5 Svjetski dan romskog jezika - 5 Foto: DNEVNIK.hr Svjetski dan romskog jezika - 4 Svjetski dan romskog jezika - 4 Foto: DNEVNIK.hr Svjetski dan romskog jezika - 3 Svjetski dan romskog jezika - 3 Foto: DNEVNIK.hr Svjetski dan romskog jezika - 2 Svjetski dan romskog jezika - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Svjetski dan romskog jezika - 1 Galerija 1/8 >>
Iako imaju različite dijalekte, većina Roma govori jezikom - romani ćib. Na današnji dan po 14. put obilježava se Svjetski dan romskog jezika, priča oko toga krenula je upravo iz Hrvatske.

Po 14. put i to u 27 država obilježava se Svjetski dan romskog jezika. Iako imaju različite dijalekte, većina Roma govori jezikom - romani ćib. Priča oko ovog dana krenula je upravo iz Hrvatske.

"Netko priča, ti se ne možeš sporazumijeti, tipa bratić iz Španjolske - on ne zna ništa, samo nam je to zajedničko, onda moraš naučiti. Trebamo čuvati našu tradiciju, na kraju krajeva da možeš reći to je moje i to izgubiti je kao izgubiti dio sebe", rekao je Adonis Borneosalihi.

Pročitajte i ovo Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV - 2 Doprinos integraciji Sabina Tandara Knezović dobitnica nagrade Saveza Roma: "Ti si naša plava ciganka"

Mjesto u svjetskoj jezičnoj raznolikosti pronašao je davne 1971. i romani ćib tada je proglašen službenim jezikom romskog naroda. Prvi hrvatsko-romski i romsko-hrvatski rječnik, objavljen je 2008., a autor mu je Veljko Kajtazi.

"Krenuo sam u to i eto, uspio sam napisati oko 12.000 riječi. Jedini koji je priznat i na neki način ima potporu svih Roma. Romskim jezikom romani ćib govori 23 milijuna Roma", rekao je Kajtazi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suočavanje s prošlošću ''Mi smo unučad vještica koje ste spalili": Ne mogu promijeniti povijest, ali žele skinuti ljagu s imena predaka

Sve je i krenulo iz Hrvatske. Hrvatski sabor je prihvatio zahtjev svojih članova da podrži međunarodnu inicijativu za obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika. 2012. postao je prvi parlament u svijetu koji je to napravio.

"Ponosni smo na to što je sve krenulo iz Zagreba, tj. iz Hrvatske. Mi smo doista ponosni kao narod, a imamo puno toga za pokazati"; smatra predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj KALI SARA Suzana Krčmar.

Romani ćib, za razliku od hrvatskog, u abecedi ima 37 slova. Romi govore jezičnim dijasistemom koji čini 60-ak dijalekata, često potpuno različitih.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Stranka djeluje i dalje Dalija Orešković promijenila ime stranke: "Ideja je stati uz male ljude koji se bore s vjetrenjačama"

Osim jezika, današnji dan obilježavaju i kao romski nacionalni praznik.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene