Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godišnje umre 13 tisuća osoba

Svjetski dan nepušenja: U RH puši svaka treća osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Svjetski dan nepušenja koji se obilježava na današnji dan, stručnjaci svake godine upozoravaju na štetnost pušenja i udisanja cigaretnog dima, ističući kako u Hrvatskoj puši svaka treća osoba, dok od posljedica pušenja godišnje oboli oko 20.000, a umre 13 tisuća osoba.

Svjetski dan nepušenja danas je obilježen na zagrebačkom Cvjetnom trgu gdje je udruga Difrakcija u suradnji s zagrebačkim Uredom za zdravstvo i branitelje postavila tzv. Baltazar mašinu, u koju svi koji žele prestati pušiti mogu simbolično ubaciti posljednju kutiju cigareta i na taj način početi zdravije živjeti.

Uz 'nikotinsku tekućinu prof. Baltazara', budući su bivši pušači dobili i sadnicu ruže koja ostaje posjetnik na odluku o prestanku s tom lošom navikom, koja može uzrokovati brojne bolesti. Predsjednik Udruge Difrakcija dr. Ognjen Brborović ističe kako je u Hrvatskoj bivših pušača isto koliko i pušača, odnosno nešto više od milijun te se nada da će današnjom akcijom još nekoga potaknuti da prestane pušiti. Današnja akcija nastavak je kampanje protiv pušenja Bivši i bivše koja je započela početkom ožujka na prvi dan Korizme, dodao je.

U sklopu kampanje do 15. lipnja provodi se i nagradni natječaj, gdje će, zahvaljujući inicijativi predsjednice Vlade Jadranke Kosor, 100 građana koji će najbolje opisati svoja iskustva o prestanku pušenja te ga poslati na internet stranicu www.bivsi.hr, dobiti besplatnu jednogodišnju policu dopunskog osiguranja. Inače, sa pušenjem se povezuje 40-ak bolesti, među kojima su najčešće srčane i maligne bolesti. Također je dokazano da se 2 do 4 mjeseca nakon prestanka pušenja rizik od srčanog infarkta smanjuje od 20 do 40 posto.

Stručnjaci ističu kako se kod bivšeg pušača 12 tjedana nakon prestanka pušenja poboljšava cirkulacija krvi te on olakšano hoda i diše. Nakon tri mjeseca se smiruje kašalj i otežano disanje, dok se funkcija pluća poboljšava. Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, pušenje i cigaretni dim u svijetu godišnje ubije 6 milijuna ljudi, među kojima i 600.000 nepušača, dok u Europi godišnje od posljedica pušenja umre 1,6 milijun ljudi. (Hina)

Pročitajte i ovo doc. dr. sc. Željka Karin Uzrok teških bolesti Mladi sve ranije počinju s nepoželjnom navikom, petina ih je probala prije 13. godine: "Skoro 30 posto ih to radi iz navike, ali i zbog stresa" Ilustracija Anketa Dnevnik Nove TV Trebaju li pušači plaćati skuplje zdravstveno osiguranje? Pogledajte kako ste glasali

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene