Obavijesti Video Pretražite Navigacija
25 tisuća

Postoji rješenje za smanjenje crne statistike: Evo od čega najviše umiru Hrvati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici pozivaju građane na prevenciju i usvajanje zdravih navika.

Hrvati najviše umiru od srčanih bolesti. Prema posljednim podacima umrlo ih je 25 tisuća. Uoči Svjetskog dana bolesnika, liječnici pozivaju građane na prevenciju i usvajanje zdravih navika, jer se na taj način može spriječiti čak 80% kardiovaskularnih bolesti.

Pročitajte i ovo Manje soli - manji mortalitet - 4 Jedemo pametnije? Znate li da Hrvati u godinu dana pojedu više od 1100 šlepera jednog začina koji može biti opasan? A to je čak i smanjenje u odnosu na neke prošle brojke Slika nije dostupna Od čega umiru Hrvati? Sve manje ubojstava, sve više malignih oboljenja...

Gospodin Zdenko je srčani bolesnik. Zbog visokog tlaka, potražio je hitnu liječničku pomoć.

"Pred 9 godina sam dva stenta ugradio. Sad bih trebao ići 31.03.na koronarografiju, ali konstantno imam problema sa srcem", kaže gospidn Zdenko (Velika Gorica).

Liječnici hitne na zagrebačkom Rebru kažu kako najviše zaprimaju građane s problemima srca i krvnih žila.

"Sa simptomima ishemijske bolesti srca ili moždanog udara, a i bolesti povezane sa krvožilnim sustavom. Znači, popuštanjem srca, hipertenzijom...", kaže Ivan Gornik, Centar za hitnu medicinu, KBC Zagreb.

Najčešći simptomi na koje se pacijenti sa srčanim problemima žale su kaže Gornik "bol u prsima, otežano disanje, mogu se javiti i sa simptomima koji su povezani s visokim tlakom".

Upravo su kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj.

"Prema posljednjim podacima iz 2015.godine kardiovaskularne bolesti odnijele su više od 25 000 života", kaže Ivana Portolan Pajić, Zaklada Hrvatska kuća srca.

Zdrava i pravilna prehrana itekako je bitna za srčane bolesnike.

"Uveli smo mediteranski tip prehrane koji je izvrsno prihvaćen upravo kod kardioloških bolesnika. I ta dijeta je zaista prema svim principima mediteranske prehrane i dokazano je da ona zaista povoljno djeluje i na prevenciji, a i smanjuje ukupnu smrtnost", kaže Eva Paveš, Rukovoditelj službe za prehranu i dijetetiku, KBC Zagreb.

"Smatra se čak da se 80% kardiovaskularnih bolesti pravilnom, dobrom i učinkovitom primarnom prevencijom može spriječiti ili barem odgoditi početak bolesti i tako povećati kvalitetu života", kaže Ivana Portolan Pajić.

Jedino rješenje za smanjenje ove crne statistike je upravo pravilan i zdrav način života.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene