449839
449839
449839
449839
449839

Evo što svjetske agencije kažu o rezultatima izbora u Hrvatskoj

  • , 12.09.2016., 08:41
  • Autor:
  • komentara

Strane agencije naglašavaju kako su građani Hrvatske pokazali apatiju i nezadovoljstvo političarima.

 
 
 
 
Hoće li se glasački listići uskoro morati brojati ponovo? (FOTO: Luka Stanzl/Pixsell)
Hoće li se glasački listići uskoro morati brojati ponovo? (FOTO: Luka Stanzl/Pixsell)

Svjetske agencije u nedjelju navečer javile su o izborima u Hrvatskoj. Istaknule su kako niti jedna od stranaka neće dobiti apsolutnu većinu te da će morati tražiti partnera za formiranje koalicijske vlade što bi ponovno moglo potrajati dulje vrijeme ili čak dovesti do novih, trećih izbora u nešto više od godinu dana.

Apatija birača

Francuska agencija France presse predviđa da će trebati vjerojatno više tjedana kako bi se znalo tko će voditi Hrvatsku.

Govori ujedno i o apatiji glasača, navodeći kako je izlaznost bila niska. "Manje od godinu dana nakon prošlih izbora, 3,8 milijuna glasača očito je umorno", navodi ta agencija.

"Tko god bio konačni pobjednik, sljedeća vlada bit će vjerojatno isto tako krhka kao i prethodna, odnosno bit će joj teško dobiti dovoljan legitimitet da bi izvukla zemlju iz političke i ekonomske krize", piše AFP.

Govoreći o predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, AFP kaže da je obećao okrenuti leđa populizmu, ali da ga konzervativna frakcija stranke gleda podozrivo.

Što se tiče šefa SDP-a Zorana Milanovića, francuska agencija ističe da inzistira na svom iskustvu i obećava vladu napretka i tolerancije.

"Bilo da se radi o Milanoviću ili o Plenkoviću, budući šef vlade bit će na milost i nemilost međustranačkih svađa i suočen s ekonomskom krizom i nezaposlenošću od 13 posto koja pogađa gotovo trećinu mlađih od 25 godina", piše AFP.

'Vjerojatno će se morati okrenuti Mostu'

Reuters također kaže kako rezultati pokazuju kako će se nastaviti neizvjesnost te dodaje da će budućoj koalicijskoj vladi vjerojatno nedostajati čvrst mandat da provede bolne rezove i restrukturiranje koje traži Europa.

Dodaje da su stranke izašle s vrlo malo pojedinosti o tome kako misle ispuniti obećani viši standard života za građane Hrvatske.

"EU želi da njezina najmlađa članica ukroti visoki javni dug, smanji proračunski deficit i poboljša poslovnu klimu kako bi se potaknuo ekonomski rast. Međutim, koalicijska vlada koja bi se naslanjala na male i populističke stranke mogla bi se kloniti bolnih mjera", analizira britanska agencija.

Njemačka agencija dpa predviđa i nadalje političku neizvjesnost u Hrvatskoj jer, kako se čini, neće biti jasnog pobjednika izbora.

Građani iskazali nezadovoljstvo političarima

Agencija naglašava kako su građani Hrvatske pokazali apatiju i nezadovoljstvo političarima držeći se u velikom broju podalje od biračkih mjesta. "Već postoje nagađanja da bi se izbori mogli ponoviti u proljeće", kaže dpa.

"Nova neizvjesnost nazire se u Hrvatskoj nakon izbora koji su opet pokazali da neće biti jasnog pobjednika", piše njemačka agencija.

Bloomberg kaže da će rezultat natjerati HDZ i SDP da ili stvore veliku koaliciju ili potraže trećeg partnera poput Mosta.

"Mogli bi slijediti tjedni političkog natezanja što bi potencijalno moglo dovesti do nestabilne koalicije ili čak trećih izbora", kaže Blooomberg i dodaje da bi dulje turbulencije mogle otežati napore bilo koje vlade koja će proizaći iz ovih izbora da se pozabavi ekonomskim pitanjima.

AP također govori o izjednačenim rezultatima koji će produžiti političku neizvjesnost u najmlađoj članici EU-a.

Portal Politico piše također da se ne vidi kraj političkoj neizvjesnosti.

"Još jedni prijevremeni izbori u najmlađoj članici EU-a su mogući, što bi utjecalo na provedbu programa reformi čiji je cilj ojačati ekonomiju nakon šest godina recesije", kaže portal. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se