Obavijesti Video Pretražite Navigacija
70 milijuna eura

Svjetska banka odobrila Hrvatskoj zajam za modernizaciju socijalne skrbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor izvršnih direktora Svjetske banke danas je Hrvatskoj odobrio zajam u iznosu od 70 milijuna eura za Projekt modernizacije sustava socijalne zaštite, kojemu je cilj unaprijediti učinkovitost i djelotvornost socijalne pomoći i usluga najranjivijim skupinama građana, priopćeno je iz Svjetske banke.

Projektom će se osigurati podrška provedbi reformi u pet ključnih područja.

Jedna od reformi je konsolidacija administrativnih poslova vezanih uz socijalne naknade u okviru Jedinstvenog novčanog centra, čime se korisnicima socijalne pomoći osigurati jedno mjesto na kojemu će moći podnijeti zahtjev i ostvariti pravo na niz novčanih naknada. Također, radi se podršci reformi ujednačavanja i usklađivanja postupka vještačenja invaliditeta čime se taj postupak želi ubrzati i učiniti transparentnijim za korisnike.

Sredstva iz zajma bit će upotrijebljena i za reformu čiji je cilj smanjiti pogreške, zloupotrebe i korupciju u sustavu socijalnih naknada, za reformu deinstitucionalizacije ranjive djece i odraslih, uz oblike skrbi obiteljskog tipa izvan ustanova te bolju skrb i standarde kvalitete za njih, kao i za reformu pružanja prilagođenih usluga nezaposlenim i dugotrajno nezaposlenim osobama, radi njihova povratku na tržište rata.

Hrvatska, ističe se u priopćenju Svjetske banke, prolazi kroz razdoblje dugotrajne recesije, koja je dovela do povećanja siromaštva. U istom razdoblju rashodi za socijalnu zaštitu bili su u velikoj mjeri zaštićeni, međutim sustav socijalne zaštite postao je rascjepkan i skup za upravljanje. U cilju otklanjanja nedostataka u sustavu, Vlada je donijela Zakon o socijalnoj zaštiti, kojim je osigurana zakonska osnova za pokretanje niza reformi u sustavu socijalne zaštite.

„Iznimno nam je drago poduprijeti Vladu Republike Hrvatske u naporima koje ulaže u bolje usmjeravanje usluga socijalne zaštite prema najranjivijim skupinama i poboljšanje njihove organizacije, uz manje opterećenje javnih financija. Posebno je to važno u vremenu gospodarskoga pada, kada potreba za socijalnom zaštitom raste, a resursi za njezino financiranje sve su oskudniji”, kazala je Mamtha Murthi, regionalna direktorica Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje.

Rok dospijeća zajma denominiranog u eurima i uvećanog za fiksnu kamatnu maržu je 20 godina, s 4 godine počeka.

Otkako je Republika Hrvatska pristupila Svjetskoj banci 1993. godine, ta joj globalna razvojna institucija pruža financijsku i tehničku pomoć, savjete vezane uz politike i analitičke usluge. Dosad je Svjetska banka podržala 53 projekta u vrijednosti od oko 3,5 milijarde američkih dolara i odobrila 53 darovnice u ukupnoj vrijednosti od 70 milijuna dolara, ističe se u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene