442033
442033
442033
442033
442033

Svjedočimo li kraju mita o životnim osiguranjima kao štednji za starost?

  • , 04.07.2016., 08:19
  • Autor:
  • komentara

Novi europski zakonodavni okviri, ali i pad prinosa na državne vrijednosne papire - kao i na sve druge vrijednosnice koje se vrte na tržištu kapitala - već su pokazali da se kupcima polica životnog osiguranja ne mogu jamčiti dosadašnje visoke stope dobiti.

 
 
 
 
Životna osiguranja (VIDEO: Informer)
Životna osiguranja (VIDEO: Informer)

Dugogodišnja kriza na tržištu kapitala izazvala je brojne udare i poremećaje financijskoga sustava, ali i primorala sve dionike toga tržišta da se prilagode novonastaloj situaciji.

'Kada gledamo samu strukturu domaćeg financijskog tržišta možemo zaključiti da i dalje dominira utjecaj banaka. U usporedbi s bankocentričnim sustavom eurozone primijetit ćemo da je tamo nešto veći udio u ukupnoj aktivi osiguravajućih društava', rekao je Zdeslav Šantić, gl. ekonomist Splitske banke.

Situacija se drastično mijenja. Prije krize, uz nagli i brzi rast koji se dogodio domaćem tržištu kapitala, u jednom se razdoblju dogodio i rast investicijskih fondova. Za vrijeme krize fokus se vratio na banke. No s obzirom na najave reformi poput onih zdravstva i mirovinskoga sustava, jasno je da će u budućnosti porasti zanimanje za osiguranjima. Ono što obeshrabruje jesu izmijenjeni uvjeti.

'S obzirom na stanje na tržištu kamatnih stopa, kamatne stope su pale, garancije u proizvodima životnog osiguranja su pale i onda su ona životna osiguranja kao neki supstitut za određene bankarske proizvode kao sto su depoziti izgubile na svojoj atraktivnosti', rekla je Nataša Kapetanović, članica Uprave Grawe osiguranja.

Ulazak Hrvatske u EU donio je i nove norme kojih se treba pridržavati. Nekada se smatralo da rizici proizlaze samo iz osiguranja, no u doba krize pokazalo se da su najveći rizici koji leže u osiguranjima zapravo – tržišni rizici na tržištu kapitala. U skladu s tim osiguravajuće kuće moraju se pridržavati novih pravila. I Hrvatska je tako počela s punom primjenom Solventnosti II.

'Solventnost II je jedan režim koji vas tjera da vrednujete te rizike i koji vas kažnjava ako ste ugradili prevelike garancije koje onda simulacijom kretanja tržišta nećete moći ostvariti u budućnosti', dodaje Kapetanović.

Kao posljedica toga osiguravajuća su društva prisiljena spustiti garancije u ugovorima. No niti to nije rezultiralo tektonskim poremećajima. Podaci pokazuju da se smanjila premija novosklopljenih ugovora, ali samo onih jednokratnih na kojima je utjecaj kamatne stope jako izražen. Ugovori s tekućim plaćanjem premije čak su u porastu.

'To znači da Hrvati prepoznaju potrebu štednje za stariju životnu dob. Shvaćaju da ta štednja mora biti dugoročna, disciplinirana i odlučuju se malim koracima doći do iznosa koji im nudi zaštitu u starijoj dobi', kazao je Kapetanović.

Novonastala situacija i kriza koja je financijski iscrpila građane, aktere na tržištu kapitala samo je primorala na prilagodbu.

'Danas kada gledamo situaciju i na bankarskom i na tržištu osiguranja gdje je teško pronaći klijente, uz pad dohotka kućanstva bilo je teško ostvariti rast kreditne aktivnosti ili rast premija. Samim tim danas vidimo i trend gdje se nastoji kombinirati te proizvode, klijentima omogućujemo jednu lepezu proizvoda i usluga', rekao je Šantić.

Klijenti su svjesni promjena na tržištu kapitala kao i činjenice da se trebaju pobrinuti za svoju financijsku sigurnost. Unatoč padu zajamčenih prinosa osiguranje je bilo i ostalo najčešći oblik tog zbrinjavanja.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Informer je interaktivna emisija koja teme i zanimljive priče hrvatskog društva obrađuje i kroz komunikaciju sa samim gledateljima, pa tako svatko tko ima kvalitetnu poduzetničku priču ili problem s kojim se susreće u poslu, može podijeliti s redakcijom Informera na info@headline-product.hr.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se