Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na suđenju Mraoviću svjedočila oštećena košarkašica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iskazom oštećene američke košarkašice Illishe Jarret i djelimičnom rekonstrukcijom događaja danas je na Županijskom sudu u Rijeci nastavljen postupak u kojemu se Josipa Mraovića iz Gospića tereti za silovanje.

Postupak je zatvoren za javnost. Zamjenik županijskog državnog odvjetnika izvijestio je nakon današnjeg ročišta da je ono proteklo u najboljem redu te da je novo ročište sazvano za 29. siječnja. Tada će biti saslušano još šest svjedoka.

Pročitajte i ovo Joso Mraović na popisu HDZ-ovaca (Dnevnik.hr) Previranja u stranci Dnevnik Nove TV u posjedu dokumenata koji demantiraju premijera Plenkovića: Ličkog poduzetnika ipak su upisali u HDZ, bio i u stranci Slika nije dostupna Video: Mraović novinarima bacio kosti 'da se imaju oko čega klati'

Odvjetnik oštećene košarakašice Dragan Jovanić rekao je da je ovaj postupak u Rijeci korekcija svih pogrešaka i manjkavosti vezanih uz ovaj slučaj te da se nije smio odužiti dvije i pol godine. 

Rekao je da košarkašica neće tražiti odštetu od Mraovića nego da će tražiti odštetu od, kako je rekao, "onih koji su pogriješili, prvenstveno od države koja štiti te ljude, a zbog čega država sada ima štetne posljedice".

U optužnici se Mraovića tereti da je u svojem hotelu u Gospiću ušao u sobu Jarret te joj nasilno gurnuo prst u anus, nakon čega ga je ona izbacila iz sobe. Ta se radnja smatra istovjetnom silovanju.

Na prvom suđenju na gospićkom Županijskom sudu Mraović je oslobođen optužbi, a predsjednik sudskog vijeća Branko Milanović u obrazloženju presude naveo je da ni prst ni anus nisu spolni organi te da se zavlačenje prsta u anus ne može poistovjetiti sa silovanjem jer bi se tada "i svako drugo neželjeno rukovanje moglo poistovjetiti sa silovanjem".

Vrhovni sud prihvatio je žalbu Državnog odvjetništva te je vratio
predmet na ponovno suđenje pred posve izmijenjenim sudskim vijećem. U obrazloženju svoje odluke Vrhovni sud je naveo da je sudac pogrešno protumačio zakon, da su počinjene bitne povrede kaznenog postupka i da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje. 

Vrhovni sud ustvrdio je kako je prvostupanjski sud pogrešno zaključio da nasilno zavlačenje prsta u anus ne znači kazneno djelo silovanja jer nema obilježje spolne radnje izjednačene sa spolnim odnosom.

Mraović danas, za razliku od jučer, nije izazivao izgrede prilikom
dolaska i odlaska sa suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene