Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TUŽNA OBLJETNICA

Svjedočanstva preživjelih iz Veleprometa: "Nisam mogla zamisliti da čovjek može drugog čovjeka toliko mrziti"

Polaganje vijenaca na spomen-obilježje (Foto: Vijesti u 14h)
Polaganje vijenaca na spomen-obilježje (Foto: Vijesti u 14h) Vijesti u 14h
Aktualno Galerija +0 Polaganje vijenaca na spomen-obilježje (Foto: Vijesti u 14h) Galerija 1/1 >>
Vukovarci se u ponedjeljak prisjećaju stradanja u zarobljeničkom logoru u Veleprometu, kroz koji je prošlo 10.000 ljudi i ubijeno njih više od 700.

U ime svih koji su prošli torture vijenac su položili i svijeću zapalili bivši zatočenici tog logora Aleksandar Šovanj i Josip Čondić.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Tužna obljetnica Ovčare - 1 Hangari smrti Najmlađa žrtva Ovčare imala je samo 14 godina: "Htjeli su mu ubiti brata. Plakao je pa su ostavili brata, a odveli njega"

U dvorištu vukovarske tvrtke Velepromet u gradskoj četvrti Sajmište, bivša JNA i srpske paravojne postrojbe još su sredinom rujna 1991., nedugo nakon što su započele osvajanje Vukovara 25. kolovoza, osnovale prihvatni centar u koji su dovođeni zarobljeni branitelji i civili. Kroz njega je, po riječima predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka, prošlo oko 10.000 osoba, a ubijeno ih je više od 700.

"Tukli su nas i maltretirali. Neke su vodili u hangar, neke odmah na streljanje, a mene su zatvorili u Stolariju. Ne mogu reći da sam vidio da su u nekoga pucali, osim što sam vidio da pucaju u Lučića. Čuli smo izvana jauke i pucnje", ispričao je Josip Čondić, koji je u Velepromet doveden 19. studenoga iz vukovarske bolnice u koju se sklonio, a iz Veleprometa je odvezen u logor u Sremsku Mitrovicu.

"Nezadovoljni smo jer državne institucije ne rade posao koji bi trebale - kazneno goniti počinitelje zločina. Podnijeli smo niz prijava odvjetništvu, ali po njima se ništa ne radi. Ne razumijemo zašto je to tako", kazao je Rehak.

Vukovarka Ružica Barbarić tijekom zatočeništva u Veleprometu bila je silovana, tučena i maltretirana. "Dva dana i dvije noći bila sam ovdje zarobljena, silovana i prošla torture. Tukli su me. Nisam mogla zamisliti da čovjek može drugog čovjeka toliko mrziti. Radili su nam što su htjeli. Jako mi je žao što za to nitko nije odgovarao", kazala je novinarima. Dodala je kako je svojim mučiteljima oprostila ali, rekla je, zanima je, nakon svega što joj učinili, spavaju li mirno.

Dva dana i dvije noći u Veleprometu je zatočena bila i Blaženka Smud. "Izveli su me iz podruma obiteljske kuće u Andrićevoj ulici i doveli ovdje u Velepromet. Bili smo bez hrane i vode zatvoreni u hangare. Izvana su se čuli pucnji i zapomaganja", rekla je.

Misu zadušnicu predvodio je povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su se nalazili zatočenici Društvo logoraša postavilo je izložbu pisanih i slikovnih materijala o stradanjima u srbijanskim koncentracijskim logorima te o stradanju Vukovara u Domovinskom ratu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene