Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prognoziranje uz pomoć sjene

Svizac Phil predviđa još šest tjedana zime

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Legendarni svizac Punxsutawney Phil, iz istoimenog gradića u Pennsylvaniji, vidio je jutros svoju sjenu i vratio se zimskom snu, što je siguran znak da će zima potrajati još šest tjedana.

Na svečanosti, koja svakog 2. veljače, na Svijećnicu, privuče tisuće posjetitelja u Punxsutawney, gradić sa 6.100 stanovnika stotinjak kilometara sjeveroistočno od Pittsburgha, od ranih se sati čekalo da glodavac izađe iz svoje jazbine u kojoj spava zimski san i preko posebnog 'prevoditelja' priopći pučanstvu koliko će još trajati zima.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Znate li od kuda dolaze gotovo svi meteorološki podaci? Odgovor na to pitanje otkriva meteorolog Ivan Čačić Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Znate li za što nam sve služe podaci o klimi? Odgovore donosi meteorolog Ivan Čačić

Prema tradiciji koju su donijeli njemački doseljenici, ako svizac vidi svoju sjenu zima će trajati do polovice ožujka, a ako je ne vidi proljeće će doći ranije. Svizac Phil i svečanost u Punxsutawneyju postala je popularna diljem svijeta zahvaljujući filmu 'Beskrajan dan' s Billom Murrayjom u glavnoj ulozi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene