Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nezadovoljstvo odazivom

Svima puna usta obrazovanja, a na konkretna pitanja odgovorilo tek pola stranaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina stranaka u kampanji ističe svoje zalaganje za obrazovanje, no na konkretna pitanja studenata i sindikata odgovorilo ih je tek pola.

Studenti su nezadovoljni odazivom političkih stranaka na njihov upitnik o gorućim pitanjima u visokom obrazovanju, ali i pristupom stranaka. Kažu, u većini pristiglih odgovora nema konkretnih mjera.

Pročitajte i ovo Ilustracija NOVCA NIKAD DOVOLJNO Studenti kojima je najpotrebnije ostaju bez stipendija? Doznali smo što je pošlo po krivu Slika nije dostupna OŠ JELKOVEC Ministar obrazovanja ne smatra da je bilo propusta u slučaju vršnjačkog nasilja: "Škola je postupila korektno"

HDZ, Milan Bandić - Stranka rada i solidarnosti, Živi zid, Pametno i SDP - svi oni spremni su ispoštovati Sanaderov Sporazum sa sindikatima i osigurati povećanje plaća za 6 posto javnim službenicima.

Na koji način te hoće li to učiniti uzevši od nekoga, HDZ-ovac Radovan Fuchs komentirao je tvrdnjom kako imaju uzastopan rast jer raste prihodovna strana

Milan Bandić tvrdi da svakako treba povećati plaće i 'iznivelirati' priču. 

SDP i MOST nisu poslali odgovore Preporodu, ali su odgovorili nama.

'Mi moramo pričekati da se zemlja oporavi. U trenutku kad se oporavi, plaće će sigurno ići gore. Ali u ovom trenutku to nije realno', rekao je Božo Petrov

Neven Budak, SDP-ov strateg za obrazovanje, rekao je kako misli da bi se Sporazum morao ispoštovati te da će se on za to zalagati, a hoće na pitanje hoće li za to postojati financijske mogućnosti kaće kako odgovor treba dati netko drugi. 

Stranke koje su odgovorile zalažu se za dodatno plaćanje poslova vezanih uz državnu maturu i produženu nastavu. Za to su i da se regresi i božićnice isplaćuju na zaštićene račune, da se depolitizira upravljanje školama te da pomoćne poslove obavljaju zaposlenici škola. Svi osim stranke Pametno spremni su povećati plaće nastavnicima s više od 20 godina staža.

'Ono što mi podržavamo je da se za svaku godinu radnog staža ide 0,5 posto povećanje plaće, a da se bilo koji bonusi i nagrade vežu za rezultate rada', rekao je tajnik stranke Pametno, Ivica Puljak

Pristigle odgovore, sindikat će poslati svim školama jer, prema riječima predsjednika sindikata Preporod Željka Stipića, misle da ti odgovori itekako obvezuju

Odgovore su tražili i studenti. Između ostaloga, zanimalo ih je hoće li se povećati izdvajanje za obrazovanje te kako uskladiti obrazovanje s potrebama tržišta rada. Od 10 stranaka i koalicija odgovorili su im samo - HDZ, Narodna koalicija, MOST, LABURISTI i HSP AS.

'Nezadovoljstvo je sigurno veliko s obzirom da pola stranaka kojima samo uputili pitanja mailom i poštom nisu odgovorila a veliki dio njih se u svojim programima zalaže za obrazovanje', izjasnio se predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, Karlo Koloser

Većina stranaka koje su odgovorile želi povećati izdvajanja za obrazovanje, kao i uskladiti studijske programe s potrebama tržišta rada, no nema dovoljno konkretnih mjera kako to zaista i ostvariti.

A na ostvarivanje obećanog i studenti i sindikati će, kažu, podsjećati one koji uđu u Banske dvore.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene