Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napisalo ga 14 znanstvenika

Svim hrvatskim školama preporučeno korištenje novog pravopisa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Željko Jovanović svim osnovnim i srednjim školama preporučio je korištenje novog pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je dao preporuku za uporabu Hrvatskog pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u osnovnim i srednjim školama RH.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kako se piše Maji Rukavina ili Maji Rukavini Ilustracija Kako se piše Mijesto ili mjesto

Konačnu inačicu Hrvatskog pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Znanstveno vijeće Instituta usvojilo je 4. lipnja ove godine, a donošenjem ministrove preporuke za uporabu tog pravopisa prestaje važiti preporuka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za uporabu Hrvatskog školskog pravopisa u osnovnim i srednjim školama od 16. veljače 2005.

>> Predstavljen novi pravopis: Znate li koje su novosti?

U obrazloženju ministar navodi da je Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje napisalo 14 znanstvenika Instituta, a stručno su ga ocijenili jezikoslovni stručnjaci, među kojima su i neki od najvećih autoriteta na području metodike nastave hrvatskog jezika i dugogodišnji sveučilišni profesori: doc.dr.sc. Marko Alerić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Ante Bećen s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Ivan Zoričić, umirovljeni profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Puli, dr.sc. Marijana Horvat, znanstvena savjetnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje te dr.sc. Ankica Čilaš Šimpraha, viša znanstvena suradnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje znanstvena je institucija kojoj je temeljna i jedina djelatnost proučavanje hrvatskog jezika i jezikoslovlja te objavljivanje znanstvenih i stručnih djela iz područja hrvatskog jezika i jezikoslovlja, stoji u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene