Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlile se rijeke

Svi vodostaji u porastu, poplavljene prometnice i kuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi vodostaji u Hrvatskoj su tijekom dana bili u porastu, a na snazi su redovite mjere obrane od poplava na rijeci Kupi, kod Karlovca i nizvodno i na rijeci Savi, nizvodno od Zagreba do Jasenovca, ističe Državna uprava za zaštitu i spašavanje u izvješću.

Ukoliko imate snimke ili fotografije izlijevanja voda i drugih problema uzrokovanih obilnim kišama, šaljite nam ih na moj.report@novatv.hr, a mi ćemo ih objaviti.

Pročitajte i ovo Nema poplave - 1 Ne boje se vode Dok se drugi muče, na sjeveru Hrvatske nema poplava: Evo kako su oni riješili nekad velik problem Velike štete - 1 Spašavaju što mogu Uništene kuće, podrumi, automobili: Ovo su priče ljudi koji se bore protiv nemilosrdne poplave

U Varaždinskoj županiji uspostavljeno je redovito stanje obrane od poplave na rijeci Bednji i na rijeci Plitvici. Obje rijeke izlile su se iz svojih korita, te su počele plaviti na području Varaždina (naselje Jalkovec), općini Gornji Kneginec, Varaždinskih Toplica, Novog Marofa, općini Veliki Bukovec i općini Donji Martijanec.

>> Klizanje tla, rušenje stabala: Poplave oko Zagreba, kod Koprivnice, Čakovca...

U navedenim gradovima i općinama aktivirani su stožeri zaštite i spašavanja koji koordiniraju aktivnostima na ugroženim područjima. Dožupan Milan Pavleković, načelnik županijskog Stožera zaštite i spašavanja, sazvao je sjednicu stožera. Zbog više odrona zemlje kod naselja Turčin zatvorena je za promet pruga Novi Marof - Varaždin. Putnici će se prevoziti autobusima.

Posebno kritično kod Velike Gorice i Ivanić Grada

Uslijed obilnih padalina na području Zagrebačke županije poplavljeno je više cesta, stambenih objekata i dvorišta, a situacija je najkritičnija na području Velike Gorice u naseljima Čička Poljana, Ribnica, Rakitovec, Kuče, Petrovina, na području Ivanić Grada te općinama Križ, Kloštar Ivanić i Gradec, zaključeno je večeras na sastanku Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije. Vatrogasci su tijekom dana imali 40-ak intervencija ispumpavanja voda.

U svim spomenutim jedinicama lokalne samouprave aktivirani su Stožeri za zaštitu i spašavanje. "Posljednje dvije godine imamo loših iskustava i iz tog razloga moramo reagirati na vrijeme“ rekao je zagrebački župan Stjepan Kožić, koji je stavio Stožer u stanje pripravnosti kao i sve prateće službe - Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, županijski Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije i županijsku Vatrogasnu zajednicu.

Zamjenik rukovoditelja obrane od poplava iz Hrvatskih voda Zoran Marković izvijestio je kako ekipe cijeli dan čiste "propuste“ na području Grada Zagreba i istočnog dijela Zagrebačke županije, koji se pune smećem i raslinjem. 

Inače, zbog vode su se u Zagrebu ponovno aktivirala klizišta, posebno ono kod Aleje Bolonje na koju je palo 5 kubika zemlje. Rušila su se i stabla - jedno srušeno stablo na Šestinskom dolu teško je oštetilo 5 automobila.

Vodeni valovi

Vodeni val u Koprivnici je prošao, a vodostaj potoka Koprivnice pao je za 10 cm. U Koprivnici je utrošeno 4 tisuće vreća za nasipe. Zabilježena je velika materijalna šteta na željezničkoj infrastrukturi jer je voda odnjela nasip ispod pruge te su se nagnuli stupovi kontaktne mreže. Pruga Križevci - Koprivnica bit će zatvorena do daljnjega (najmanje tri dana). Vodeni val prelazi općine Koprivnički Bregi, Hlebine i Molve, tako da se akcija nastavlja i dalje.

U Karlovačkoj županiji zbog izlijevanja rijeke Kupe za promet su zatvorene sljedeće prometnice: gradska prometnica Obala Ivana Trnskog, DC 36 Karlovac - Šišljavić u mjestu Koritanja i lokala cesta u mjestu Donje Mekušje. Na snazi su redovite mjere obrane od poplava. Vodostaj Kupe u Karlovcu je u 15 sati iznosio plus 720 cm. Porast vodostaja je uzvodno od Karlovca u Brodarcima i Kamanju, a na drugim mjernim mjestima uzvodno vodostaj je u padu.

Zatvorene prometnice

Zbog izlijevanja rijeke Dobre za promet je zatvorena lokalna cesta za Gornje Priselce. Vodostaj Dobre u Lešću je u stagnaciji i iznosi plus 231 cm.

Županijski centar 112 Sisak primio je danas veliki broj poziva građana zbog velikih količina oborina na cijelom području Sisačko-moslavačke županije. Zabilježeno je 30-tak vatrogasnih intervencija ispumpavanja voda iz objekata i prepumpavanju vode iz kanala koji su ugrožavali stambene objekte, te više od 40 intervencije Hrvatskih voda radi prepumpavanja iz kanala u rijeku Kupu, Odru i Savu da ne bi ugrozili stambene objekte. Isto se odnosi na dijelove grada Siska te Žabna, Odre, Galdova, Lekenika, Osekova, Potoka, Kutine, Gline, Petrinje i dr. U sanaciji terena sudjeluju JVP Sisak, JVP Kutina, JVP Petrinja te lokalni DVD-i .

Zatvorene su ceste: ŽC Žažina Mala Gorica zbog izlijevanja rijek Kupe te ŽC Madžari zbog oborinskih voda. Predstavnik Hrvatskih voda i Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Siska su na terenu zbog porasta voda i koordinacije na terenu, navodi DUZS.

Tijekom ponedjeljka očekuje su smirivanje oborine, no one su ponovno najavljene već za utorak. (T.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene