Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Dnevnika Nove TV

Svi spominju dijalog, ali nikako da se s riječi prijeđe na djela: Ovo su svi problemi koje Hrvatska ima sa susjedima

Bakir Izetbegović, Aleksandar Vučić, Andrej Plenković, Miro Cerar i Viktor Orban (Foto: Arhiva/AFP)
Bakir Izetbegović, Aleksandar Vučić, Andrej Plenković, Miro Cerar i Viktor Orban (Foto: Arhiva/AFP) Arhiva/AFP
Aktualno Galerija Problemi sa susjedima (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Problemi sa susjedima (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Problemi sa susjedima (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3 Problemi sa susjedima (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Problemi sa susjedima (Foto: Dnevnik Nove TV) - 4 Problemi sa susjedima (Foto: Dnevnik Nove TV) - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Problemi sa susjedima (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Problemi sa susjedima (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Bakir Izetbegović, Aleksandar Vučić, Andrej Plenković, Miro Cerar i Viktor Orban (Foto: Arhiva/AFP) Galerija 1/5 >>
Kad je riječ o problemima koje Hrvatska ima sa susjedima, na sastanku u Brdu kod Kranja danas su svi spominjali dijalog, ali s riječi na djela nije jednostavno prijeći.

Dnevnik Nove TV analizirao je koje sve međususjedske probleme trebamo riješiti:

SRBIJA

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci

Srbijanska ministrica Jadranka Joksimović nije se proslavila tretmanom hrvatskih medija i s njenom je zemljom je lista otvorenih pitanja najduža.

Zaoštrilo se, prije nekoliko dana, zbog incidenta sa Šešeljom, eskaliralo zabranom ulaska Vulinu u Hrvatsku. Srbija će uzvratiti, a mete bi mogle biti ili ministri Krstičević ili Medved. Nema dogovora ni o granici, ali ni pomaka po pitanju nestalih osoba. Tu su i dalje problemi sukcesije, položaja hrvatske manjine i povrata kulturnog blaga.

BOSNA I HERCEGOVINA

Ne cvjetaju ruže ni u odnosima s Bosnom i Hercegovinom. Bošnjački političari, pa i šef Vijeća ministara Denis Zvizdić protive se gradnji Pelješkog mosta, iako će on biti na hrvatskom teritoriju.

Granica se proteže u duljini od oko tisuću kilometara, pri čemu je sporno oko pet posto. Jedan dio je upravo kod Neumskog zaljeva. Hrvatska je lobirala i za izmjene izbornog zakona u BiH i veća prava Hrvata, no zasad bez uspjeha.

SLOVENIJA

Iako vole riječ dijalog - dijaloga između Mire Cerara i Andreja Plenkovića nema. Hrvatska ne priznaje arbitražu, Slovenija najavljuje tužbu, a idući tjedan počinje saslušanje pred Europskom komisijom.
Što će biti sa slovenskim Merkatorom tek će se vidjeti, jer će to diktirati budući vlasnici Agrokora.
Slovenci na stol ponovno stavljaju Ljubljansku banku, iako je za Hrvatsku ta priča zatvorena.
A problem, i to golem, tek bi mogao postati nuklearni otpad iz Krškog. Najkasnije za pet godina, Hrvatska mora preuzeti i zbrinuti svoju polovicu otpada.

CRNA GORA

Crnogorski i hrvatski premijeri mogu gotovo odahnuti. Problema je najmanje. Neriješena granica je jedan, iako se primjenjuje privremeni režim. No, sporili su se i oko Bokeljske mornarice, jer je Crna Gora sama, bez Hrvatske, zatražila njezin upis na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine.

ITALIJA I MAĐARSKA

Italije i Mađarske nema u ovoj inicijativi. No, problema u odnosima s Mađarima ima. Vlada će se tek morati jače pozabaviti pitanjem vlasništva u Ini i namjere MOL-a da praktički ugasi rafineriju u Sisku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene