Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O kriznom porezu, odijevanju, Severini...

Kosor: Neće Mesić biti kriv ako ne stignu mirovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Kosor i na odmoru je svaki dan bombardirana kritikama.

Pročitajte i ovo Napojnice; ilustracija - 1 Nova mogućnost Manča iskočila iz sive ekonomije, ali tu je i vječno pitanje: Koliko su Hrvati laki na novčaniku? Sukob na Crvenom moru crno nam se piše Stižu ozbiljna upozorenja na opasnost od nove svjetske krize: "Posljedice bi mogle biti katastrofalne"

Kosturi iz ormara koje je naslijedila od prethodnika samo ispadaju pa tako i državna blagajna. Premijerka tvrdi da će najveći test nje i njezine koalicije biti proračun koji će se predstaviti u desetom ili jedanaestom mjesecu. U ekskluzivnom razgovoru govori i o svom položaju u predsjedničkim izborima ali i oporbi. Iako će ustavni suci o njemu početi raspravu tek u rujnu, Kosor tvrdi da je donesen nakon analiza i niza razgovora s ekonomistima. Građani ga ne vole, ali premijerka tvrdi da nije bilo izbora. Za razliku od suradnika koji su defenzivni, ona krizne poreze ustrajno brani. Kosor postavlja Mesiću pitanje gdje je bio 2001. kada su se ukidala socijalna prava, tada nije podnosio ustavne tužbe. 'To je bila teška, bolna i nužna odluka, ali bila sam odlučna. Uvjerena da zakon nije protuustavan i da neće pasti', kazala nam je u ekskluzivnom intervjuu premijerka Jadranka Kosor.

>> Kosor o odjeći, ljetovanju i Severini

>> Severini nije žao što je udarila Jadranku Kosor

Vlada građane umiruje govoreći da je ovo porez koji će trajati do kraja 2010. godine. Banski dvori nisu imali izbora. Sve to premijerku, koja svaki dan i na odmoru čita kritike na rad, ništa ne pogađa. 'Mislim da je predsjednik želio pokazati da je tu jedan od faktora. Predsjednik neće biti kriv ako krajem godine, ne daj bože, neće biti za mirovine', objasnila je Kosor.

Uskoro novi test koalicije

Kosor ne brinu medijski napisi da Vladimir Šeks zapravo vuče konce iz sjene Iduće godine krizni porezi trebali bi biti ukinuti, pitanje je hoće li uistinu? Premijerka će po tom pitanju u Saboru testirati svoju koaliciju za nekoliko tjedana. Kosor isto tako vjeruje da će njezina Vlada i koalicija izdržati do novih parlamentarnih izbora. 'Vjerujem da ćemo svirati do 2011. godine', kazala je samouvjereno. Partneri su ipak puni ideja uglavnom oko novih poreza, a premijerka zaključuje kako je to dobro. Ipak, ona kao predsjednica Vlade u tome će voditi glavnu riječ.

Što se tiče predsjedničkih izbora, HDZ je stao iza Andrije Hebranga, a Kosor bi voljela da se pridruže i koalicijski partneri. 'Bilo bi dobro da se to dogodi, ali ako ne to ne bude moguće, to neće biti krah', rekla je. Nakon 40 dana tvrdi kako se neki drugačije ponašaju te svima koji sumnjaju poručuje: 'Ako netko i ima figu u džepu mislim da ce je brzo izvuci van iz džepa'.

Ništa od rekonstrukcije Vlade

Rekonstrukciju Vlade ne planira. Tko može, pratit će me, poručuje svojim ministrima. 'Mislim da je ovaj krug ministara zagrizao', istaknula je Kosor. 'Ja imam dobru suradnju. Nož u leđa, to ste vi rekli', odgovara. Sljedeći tjedan rezerviran je za lidere oporbe Milanovića i Čačića. 'Ne očekujem da ce oporba biti žestoka ali moram razgovarati da vidim sto bi učinili', objasnila je Kosor.

U 40 dana dva poreza i dva rebalansa, puno novih neprijatelja i nikada niži rejting, a premijerka je i dalje optimist. Jadranka Kosor i kao predsjednica HDZ-a želi dati do znanja da je ona glavna i nikako zamjena. Medijski napisi da Vladimir Šeks iz sjene vuče konce, Kosor ne brinu, jer kaže on je samo potpredsjednik Sabora i stranke te kako mu je tu i mjesto. Mjesta u HDZ-u ima još i za Nadana Vidoševića i Dragana Primorca, no. odluče li se za predsjedničku utrku za njih u HDZ-u vise neće biti mjesta.

Severina navija za SDP, možda me spominje jer joj ne ide'

Kosor je odgovorila i na pitanja o situaciji sa Severinom, koja je aktualna zadnjih dana. Pjevačica je zatražila od premijerke da ukine zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. Premijerka je kratka: Njoj ne poručujem ništa. Ali onda ipak sve skreće u politiku. 'Ona navija za SDP i to je ok, a možda joj ne ide dobro pa koristi moje ime', kaže Kosor i dodaje da ako joj koristi neka je i dalje proziva i pjeva.

Vodi li Jadranka Kosor zemlju u dobrom smjeru?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene