Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blase Cupich

Svećenik hrvatskih korijena, postao nadbiskup Chicaga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo u prvom važnijem imenovanju u hijerarhiji američke Katoličke crkve u subotu je za novog nadbiskupa Chicaga odredio biskupa Blasea Cupicha, svećenika hrvatskih korijena.

Dosadašnjeg biskupa u Spokaneu, u Washingtonu, Cupicha (65) se smatra pripadnikom umjerene struje u Crkvi, a na položaju čikaškog nadbiskupa nasljeđuje konzervativnijeg kardinala Francisa Georgea (77), koji odlazi u mirovinu.

Pročitajte i ovo Tik tok svećenik - 2 modernizacija u crkvi Svećenik hit na TikToku: Prije zaređenja igrao nogomet s Livajom i Perišićem, a imao je i djevojke Ilustracija Jednom muškarcu pozlilo Uhićen svećenik koji je organizirao gej orgije! Procurili detalji, netko pokušao zapaliti crkvu: "Digao sam mu glavu, a njemu je krenula pjena na usta"

Chicago je s više od 2,2 milijuna katolika treća najveća dijeceza u SAD i njezin nadbiskup ima važnu ulogu u hijerarhiji američke Katoličke crkve i odnosima s američki političkim establishmentom.

Čikaški nadbiskupi po tradiciji postaju kardinali, što znači da će Cupich moći biti dio konklava za izbor Franjinog nasljednika na položaju Pape.

Ugledna američka katolička mrežna stranica Crux za Cupicha kaže da ga se "općenito smatra umjerenim svećenikom među katoličkim biskupima i da često izbjegava kulturne sukobe u korist dijaloga i angažmana", što je u skladu s pozivom pape Franje na suosjećanje umjesto osude ili sukoba u pitanjima poput pobačaja ili istospolnih parova.

Španjolski svećenik bit će prevezen u domovinu

U tzv. "kulturnim ratovima" unutar američke Katoličke crkve o tim vrućim temama Cupich je uvijek branio crkvena učenja, ali zagovarajući umjerenost i dijalog.

Blase Joseph Cupich rođen je 19. ožujka 1949. u Omahi, u američkoj saveznoj državi Nebrasci u obitelji koja je imala ukupno devetero djece. Studirao je na američkom Sveučilištu sv. Tome, gdje je 1971. stekao status prvostupnika filozofije, da bi se potom uputio u Rim, gdje je 1974. najprije diplomirao teologiju na Papinskom sjevernoameričkom sveučilištu, a godinu poslije i magistrirao na Papinskom sveučilištu Gregoriani.

Od 2010. je bio biskup Spokanea, a predsjeda i povjerenstvom za zaštitu djece i mladih pri Američkoj biskupskoj konferenciji.

U listopadu 2012. obišao je biskupska sjedišta u BiH, a prije toga je posjetio i Hrvatsku, pri čemu se podsjetio svojih hrvatskih korijena, jer mu je djed iz okolice Slavonskog Broda, a baka iz okolice Varaždina, koji su otamo otišli u SAD, gdje su se upoznali i zasnovali obitelj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene