Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Svećenici ne bi trebali s oltara držati političke govore'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crkva nije na strani HDZ-a ni bilo koje druge stranke, već je na strani evanđeoske poruke koju je utkala i u ove izbore, rekao je biskup Marin Srakić, predsjednik HBK u emisiji Mirjane Hrge 10 do 8.

Na pitanje je li ta poruka bliže SDP-u ili HDZ-u, Srakić je odgovorio da to stranke moraju odlučiti same.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret izborima Ogroman broj građana osjeća se napušteno: Ekstremni desničari znaju kako profitirati na njima Slika nije dostupna Biskup Marin Srakić novi predsjednik HBK-a

Biskup Srakić također je izjavio kako svećenici ne bi trebali s oltara držati političke govore. Svećenici bi s oltara trebali progovoriti samo o važnosti izlaska na izbore.

- Oni nisu političari nego svećenici. Župnici u crkvama trebaju reći samo ono što su biskupi odlučili. A mi vjernicima ni u kom slučaju nećemo sugerirati za koga da glasuju, već ćemo im samo predstaviti kršćanske kriterije na temelju kojih mogu odlučivati o tome kome da daju glas, kaže Srakić.

Na pitanje kako komentira kritike predsjednika Stjepana Mesića upućene biskupu Jezerincu zbog njegovog, kako predsjednik kaže, miješanja u predizbornu kampanju, predsjednik HBK odgovorio je kako politika nije samo za političare.

- Politika je briga o općem dobru i njome se trebaju baviti svi građani, a ne samo političari, rekao je Srakić i dodao da reakcija predsjednika Mesića na Jezerinčeve izjave nije pravi način komunikacije.

Na pitanje može li uopće predsjednik države odlučivati tko se smije, a tko ne, miješati u kampanju, Srakić je u studiju pročitao tekst iz Ustava, za koji kaže kako nedvosmisleno pokazuje da nitko u Hrvatskoj nema ovlasti uprijeti u nekoga prstom i reći: 'ti se ne smiješ baviti politikom'.

No, na upit Mirjane Hrge bi li se volio susresti s predsjednikom, Srakić je odgovorio da bi.

- Naravno, rado bih se sastao sa Mesićem, on je poglavar države i ja poštujem njegovu službu, kaže Srakić.

Na pitanje misli li da i HDZ i SDP jednako vole domovinu, Srakić je odgovorio da svi pričamo istim jezikom, ali da je teško reći razumijemo li se doista.

Komentirajući izjavu predsjednika Mesića da je Jure Radić potpisao ugovore sa Svetom Stolicom pa da njega treba pitati za ispunjenje obveza, Srakić je rekao da međunarodni ugovori imaju težinu jer ih potvrđuje Sabor i potpisuju Vlada
i Sveta Stolica.

- Pripisivati tako nešto jednom čovjeku nema smisla ni veze s onim što međunarodni ugovor znači, smatra Srakić te dodaje da poštovanje takvih ugovora svjedoči o zrelosti države.

Na pitanje o tome je li Vlada dobila naklonost crkvenih krugova nakon što je crkvi nedavno dodijelila 70 milijuna kuna, predsjednik HBK je izjavio da je o tome saznao iz novina.  

Cijeli razgovor pogledajte u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene