Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak Sanaderovog zakona

Sve za investitore: Golf tereni i kampovi gradit će se u šumama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ostat će dio šume, neće se golf planirati na šumskom zemljištu, odgovorio je pomoćnik ministra na pitanje kako misle sačuvati šumu i u njoj imati golf teren.

Da Vlada spas hrvatskog gospodarstva vidi u investicijama nije novost. Ali, novost su izmjene Zakona o šumama kojima žele privući investitore. Ključni su kampovi i golf tereni u šumama, te pojednostavljen postupak izdvajanja šumskog zemljišta koje je u državnom vlasništvu. Zeleni se bune.

Pročitajte i ovo Marija Vučković Održat će se u Zagrebu Vučković najavila sastanak sa svinjogojcima: "Dobit će hitan poziv i raspravit ćemo sve teme" Marina Bešić Đukarić, reporterka Dnevnika Nove TV Sedmi dan prosvjeda Ministarstvo će svinjogojce pozvati u Zagreb. Svoje djedove u prosvjedu podržali i studenti: "Ovo je zadnji krik, ako ovo izgubimo, svi možemo pakirati kofere"

Izmjenama Zakona o šumama prvi put bi se omogućila gradnja koje nije samo za potrebe šumarstva.

'U prostorima koji su predviđeni prostornim planovima, u šumi i šumskom zemljištu, s tim da se iste površine ne uključuju u građevinsko područje', tvrdi ministar Tihomir Jakovina.

Cilj izmjena je ubrzavanje postupka raspolaganja šumama - sve u svrhu investicija. Ali uz istovremeno povećanje razine zaštite šuma.

Kako misle sačuvat šumu i imati golf teren u toj šumi?

'Ostat će dio šume, neće se golf planirati na šumskom zemljištu', rekao nam je pomoćnik ministra poljoprivrede, Domagoj Križaj.

Neće se planirati na šumskom zemljištu, ali gdje će biti ovisi o prostornom planu.

'Bilo bi loše da je referendum za Srđ prošao'

Križaj nam je odgovorio i na pitanje gdje može biti.

'Sve ovisi o investitoru i prostornom planu. Prostorni plan mora predvidjeti golf teren. Ukoliko bi u taj zahvat ušao i u dio koji bi bio šuma onda se može omogućiti, ali uz uvjet da to i dalje ostaje šuma', tvrdi.

Ovakvim zakonom pogodavalo bi se samo pojedincima i investitorima - poručuju iz Zelene akcije.

'Nečim što je zajedničko dobro, čime se treba upravljati u javnom interesu, preda investitorima radi realizacije njihovih špekulantskih projekata', kaže Čerimagić.

Zakon se ne sviđa ni HDZ-u

'Očigledno je Zakon za nekoga, istovremeno se građanima uvelo plaćanje branja gljiva i šparoga, a nekom se očigledno hoće pustit na vrlo čudan i jednostavan način na području Hrvatske da gradi i te kako vrijedne objekte', rekao je HDZ-ov Ivan Šuker.

Zakon o golf igralištima donijela je HDZ-ova vlada na čelu sa Sanaderom, a tadašnja oporba, današnja vlada oštro se protivila takvom zakonu.

'Samo ćemo ostati bez šuma kao vrijednog resursa', smatra Čerimagić

'Vidjet ćemo nakon nekog vremena tko stoji iza te cijele priče, za koga je to donešeno', kaže Šuker.

Uhićena još dva muškarca u aferi Hrvatskih šuma

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju - šume s ovakvim objektima bit će šume od posebne namjene koje će i dalje biti u vlasništvu države.

'Neće, neće biti, odgovorio nam je Križaj na pitanje hoće li biti sječe šuma da bi se gradili golf tereni.

A naknada za korištenje zemljišta definirat će se posebnim pravilnikom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene