Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve veća proizvodnja

A STRAHOVALI SMO OD ZABRANA Omiljeno piće kojeg izvozimo više nego uvozimo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako se izvoz ovako nastavi, dobro će doći još pokoja zaštita...

Iako smo strahovali da će nam Europa zabraniti tradiconalnu proizvodnju, čini se, kako se to nije dogodilo. Jer je broj malih registriranih proizvođača jakih alkoholnih pića, naglo porastao. Proizvodi su nam zaštićeniji, a rakije više izvozimo nego uvozimo.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Rusi moćnim oružjem otežavaju Ukrajincima na bojišnici Objavili i snimku VIDEO Rusija krenula u masovnu proizvodnju zastrašujućeg oružja: "Zapad nema pojma što se događa, mogu razoriti bilo koji europski grad"

U stoljetnom kotlu Miro Petohleb je pekao rakiju. Danas to više ne čini. Preveliki troškovi, natjerali su ga da odustane.

'Ponajmanje je bilo dobro za proizvođače vina koji drop, umjesto da prerade u rakiju moraju bacati', kaže Miro.

No, loša iskustva ostala su u prošlosti. Uskoro se planira vratiti staroj ljubavi, kao što je to učinio velik broj malih proizvođača, nakon ulaska u europsku zajednicu.

Ulaskom u EU registrirano je 20 tisuća novih, malih proizvođača jakih alkoholnih pića. U pomoć Europe uzda se i Miro. Dobru istarsku bisku i ljekovite rakije, s vlastitim receptom, nada se, uskoro će proizvoditi, a možda i izvoziti.

'Mi ćemo krenuti u proizvodnju iz razloga toga jer je potražnja dosta velika, ima dosta upita ne samo domaćih nego i stranih', kaže Miro.

Od nekoliko desetaka litara do stotina tisuća boca

Počeo u domaćoj proizvodnji, završio kao veliki proizvođač. Od tek nekoliko desetaka litara do stotina tisuća boca na godinu i 18 vrsta rakije. Mišel , kaže, biznis je unosan, ali pravila su stroga.

'Je, zahtjevan je posao, odgovoran jako, mora se pazit jer svaki dec mora bit popraćen papirima', priča Mišel Sirotić, proizvođač jakih alkoholnih pića.

Pa i sam kaže kako, nakon novih regulativa i obaveznih prijava, i mali proizvođači radije biraju čiste račune, makar to značilo više davanja.

'1000 litara i nije neka proizvodnja i onda radije bit registriran i ne riskirat velike kazne', kaže Sirotić. Siguran je da ima vrhunski proizvod, ne samo on nego općenito proizvođači u Hrvatskoj.

Njegove su boce u 130 austrijskih restorana, otvara se i mađarsko tržište. Od ulaska u EU, granica nema i sve je puno lakše. Što je plus i za državnu blagajnu.

'Hrvatska je u prvih 9 mjeseci 2015. godine izvezla rakije u iznosu u nešto više od 4, 6 milijuna američkih dolara, dok je uvezla znatno manje 2,6 milijuna dolara što dovodi do pozitivne bilance', kaže Tena Đaković iz Hrvatske gospodarske komore.

Neki su od njih dobili i europsku putovnicu. Trenutno je zaštićeno 6 hrvatskih rakija. Slavonska šljivovica, Hrvatska Stara Šljivovica, Hrvatski Pelinkovac, Zadarski Maraskino, Hrvatska travarica i Hrvatska loza.

Ako se izvoz ovako nastavi, dobro će doći još pokoja zaštita.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene