Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što vi mislite?

Sve više piju i drogiraju se: Tko je zakazao u odgoju mladih Hrvata?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski učenici već u četvrtom razredu počinju piti i pušiti. Do kraja osnovne škole svaki drugi je aktivni pušač. U srednjoj nema izlaska bez alkohola. Tko je zakazao?!

" Možda bi nam bilo najlakše da možemo uprijeti prstom samo u jednog krivca i reći da su krivi ili roditelji ili sustav ili škola", kaže Marina Perković Kovačević, psihologinja u KBC Osijek.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema maženja bez paženja U Hrvatskoj je rodila 191 djevojčica: Trećina 16-godišnjaka kaže da ne koristi zaštitu Maloljetnici i spolna zaštita - 5 Mladi i seks Istraživanje o seksualnom ponašanju mladih Hrvata otkrilo mnoge iznenađujuće promjene

Odgovornost je podijeljena. Svi su zakazali. "Kada je društvo u krizi, nemoguće je da obitelji ne osjete tu krizu, a onda konačno to prenose na svoju djecu", kaže Suzana Vargović, Udruga za rad s mladima Breza.

Sve počinje u obitelji, i to će vam reći i psiholog i pedagog i defektolog. Roditelji, znate li što sada radi vaše dijete - preventivno pitaju i policajci. "Ovdje se ne misli samo na konzumiranje alkohola, koje nam je jako veliki problem, posebno u noćnim satima, tijekom vikenda, nego mislimo i na ono vrijeme koje mladi, odnosno djeca provode u svom domu', kaže Sanja Živković iz PU Osječko-baranjske.

>> Zastrašujući podaci: Znate li koliko učenika pije i puši?

Satima zatvoreni unutar četiri zida. Pred njima samo virtualni svijet. "Ne znam kako se možemo dobro socijalizirati s hladnim ekranom", kaže Vargović.

Djeca trebaju pomoć odraslih. Svaka zapaljena cigareta ili ispijena čašica alkohola poziv je u pomoć. "Kako im pomoći?! Opet se tu negdje moramo zajedno uhvatiti.Znači tu bi stavila opet naglasak na roditelje od kojih sve kreće.", kaže psihologinja Perković Kovačević.

A roditelji trebaju potporu društva. "Naša djeca ne mogu rasti a da nemaju granice, a isto tako to ne znači da treba sve biti restriktivno, nego da moramo vrlo vješto izbalansirat taj odnos", kaže Vargović. Teška domaća zadaća. Padnu li na ovom ispitu odrasli, ispaštat će djeca. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene