Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele sigurnost

Sve više Hrvata posao traži u Njemačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve veći broj Hrvata, svih dobnih i obrazovnih skupina, sreću u traženju posla iskušava u najvećem gospodarstvu eurozone - na njemačkom tržištu rada.

Već u nedjelju, Domagoj kreće u potragu za boljim životom - u Njemačku. 'Dogovoren je posao, još samo viziranje i to je to', kaže Domagoj koji će u Njemačkoj raditi pola godine. 'Radit ću u metalnoj struci, ja sam na kranu. Remont u tvornici, građevina', objašnjava Domagoj.

Pročitajte i ovo McDonald's Nude više poslova McDonald’s traži desetke radnika diljem Hrvatske: Objavili iznose plaća i nagrada Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac

Zanimanja koja se traže su različita. Od građevine preko osoblja u bolnicama do gospodarstva i turizma.

Marko i Dino, ugostitelji po struci, od posla u Hrvatskoj dignuli su ruke. 'Tu smo već probavali dosta, ljudima se ne može vjerovati. Nemate stalan posao, ne znate hoćete ga zadržati, hoćete li primiti plaću, pa sam odlučio vani okušati sreću', rekao je Dino.

>> Nezaposleni masovno traže spas u sezonskim poslovima

'Situacija je u Hrvatskoj teška, ne može se napredovati, a tamo su ipak veće mogućnosti za nešto postići', rekao je Marko. Upravo sezonski radnici čine trećinu zahtjeva za radne dozvole. Od 2009., broj prijava raste 15 posto.

'Ne mogu dobiti posao u struci, nikakav posao, pa sam došao zatražiti vizu za rad u Njemačkoj. Samo da radim, da nisam nezaposlen', kaže Jurca. Stranih državljana s radnom vizom, na njemačkom je tržištu 3,3 milijuna. Prosječna plaća između 900 i 1.500 eura. Od 15 tisuća hrvatskih zahtjeva, 95 posto bude odobreno.

'Svi idemo da zaradimo više nego se može ovdje zaraditi. Ugovor je na šest mjeseci, dobijete radnu dozvolu, boravišnu dozvolu, neka sigurnost ipak postoji', kaže Gordana. Sigurnost traže vani, ipak uz nadu da ih po povratku dočeka bolje stanje u domovini.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene