450224
450224
450224
450224
450224

Veliki problem s kojim se bori sve više djece u Hrvatskoj

  • , 15.09.2016., 06:30
  • Autor:
  • komentara

Zbog sjedilačkog načina života i sve češćeg konzumiranja brze hrane i zaslađenih napitaka - sve je više ljudi koji se bore s prekomjernom težinom.

 
 
 
 
Problemi s prekomjernom težinom (Video: Dnevnik Nove TV)
Problemi s prekomjernom težinom (Video: Dnevnik Nove TV)

Nažalost, od problema pretilosti nisu izuzeta ni djeca. Liječnici upozoravaju kako pretile djece već ima u najranijoj školskoj dobi. sve je više onih koji uglavnom jedu nezdravo. I to kreće već od rane školske dobi.

"Manje smo tjelesno aktivni, a nažalost, svuda oko nas je na raspolaganju visokokalorična hrana", ističe doc.dr.sc.nutr. Darija Vranešić Bender.

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je 20 posto djevojčica i 33 posto dječaka koji imaju prekomjernu težinu ili su pretili.

Svakodnevni unos voća i povrća bitan je dio zdrave prehrane. Na taj način se smanjuje rizik od mogih oboljenja.

"Ne samo kardiovaskularni problemi su vezani za debljinu, tako je tu i masna upalna bolest jetre, problemi sa plućima i sa srcem", upozorava prim.dr.sc. Vesna Herceg Čavrak.

Za ravnomjernu i zdravu prehranu stručnjaci poručuju kako je potrebno pridržavati se pet zdravih navika: ne preskakati doručak, jesti voće i povrće, piti vodu, vježbati i dobro se naspavati.

Osim problema pretilosti, među najstarijim nacijama smo u Europi

Prema procjenama Državnog zavoda za statistiku sredinom prošle godine Hrvatska je imala 4.203.604 stanovnika. Od toga 2.028.640 muškaraca i 2.174.964 žene.

U odnosu na procjenu godinu prije, Hrvatska ima čak 35 tisuća stanovnika manje. Jedino u Zagrebu raste broj stanovnika, gdje je zabilježen relativni porast od 0,14 posto.

Najveći relativni pad broja stanovnika od 2,43 posto zabilježen je u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Udio žena u ukupnom stanovništvu je 51,7 posto, a muškaraca 48,3 posto.

U 2016. nastavlja se kontinuirano starenje stanovništva, a prosječna starost iznosila je 42,6 godina. Muškarci 40,7 godina, a žene 44,3 godine.

Po ovome se svrstavamo među najstarije nacije Europe.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se