Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kiša uništila urode

Voće i povrće dvostruko skuplje nego lani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za iste količine voća ili povrća u rujnu se izdvajalo i dvostruko više nego u istom razdoblju lani.

Svi koji su posljednjih nekoliko tjedana kupovali namirnice na tržnicama, itekako su ispraznili svoje novčanike. Za iste količine voća ili povrća u rujnu se izdvajalo i dvostruko više nego u istom razdoblju lani, a kakve su cijene istražio je Dnevnik Nove TV.

Kišno razdoblje nanijelo je štetu u poljoprivredi, a samim time mijenjale su se i cijene hrane na tržnicama. Ovogodišnji rekorder po rastu cijena svakako je nikad skuplji limun koji doseže cijenu i do 35 kuna. U cijeloj zemlji narasle su cijene rajčica i šljiva - one su i dvostruko skuplje nego što su bile u rujnu prošle godine. Stručnjaci objašnjavaju kako su na to utjecale velike količine kiše, ali i vlaga u zraku, općenito neoubičajeno vrijeme .

Rujanske cijene pojedinog voća i povrća na zagrebačkom Dolcu dvostruko su veće nego lani. Najviše je poskupio kilogram limuna - s lanjskih 17 na 22 kune. Šljive su u prosjeku skuplje tri kune, kao i rajčica. Kiša je ove godine smanjila neke prinose, ali i povećala cijene.

Pročitajte i ovo Problemi s mandarinama - 4 u dolini Neretve Pronađen je zabranjeni pesticid u domaćim mandarinama: Pokrenut prekršajni postupak protiv proizvođača Mandarine - 3 Prerano ubrano Omiljeno jesensko voće već je u prodaji, no postoji problem: "Može dobiti boju, ali ne može šećer"

Kilogram limuna košta koliko i kilogram mesa

Na riječkoj tržnici promijenile su se cijene šljiva. Kilogram - od pet pa do deset kuna. Za Varaždince kilogram salate znači i prosječnih 17 kuna manje u novčaniku. Cijene se iz godine u godinu mijenjaju, a kupuje se sve manje.
I varaždinski prodavači tvrde - cijene se nisu mijenjale, ali prinosi su nakon kišnog razdoblja znatno slabiji.

Pale su cijene jabuka, mandarina i krumpira. Snižene ili ne - one su za kupce ipak sve teže prihvatljive.

Cijene ovise i o tome na kojoj se tržnici kupuje - ako kilogram jabuka kupite u Bjelovaru, to ćete platiti tri kune, ali ako istu količinu iste vrste jabuka kupite u Dubrovniku izdvojit ćete i 15 kuna. Kruške se u Slavonskom Brodu prodaju po osam kuna, a u Rovinju njihov kilogram iznos i do 30 kuna. Cijene se ponekad razlikuju i u istom gradu, pa čak i na istoj tržnici. Tako ćete isti proizvod i količinu ponekad platiti različito, a sve ovisi o mjestu gdje živite.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene