Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Ima toga još...

Sve sad zanima - ide li Ivo Sanader na slobodu? Evo odgovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Ustavni sud u ponedjeljak ukinuo prvu pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a, njegova odvjetnica Jadranka Sloković ocijenila je kako je Ustavni sud potvrdio da je obrana bila u pravu.

"Moram reći da to nama jako puno znači jer se pokazalo da je bilo razloga da se prihvate određeni stavovi koje smo mi zastupali i u drugostupanjskom postupku", rekla je Sloković, komentirajući odluku Ustavnog suda.

Pročitajte i ovo Mato Palić i Sanja Barić Vladavina prava Ustavni stručnjaci pozdravili odluku: "Bravo za Ustavni sud, adios za mandat", "To je to" Ustavni sud odlučio: Zoran Milanović ne može biti premijer Izbore ne dovode u pitanje Pročitajte cijelo upozorenje Zoranu Milanoviću koje je objavio Ustavni sud

Ustvrdila je pritom da je prvostupanjski postupak zbog kršenja načela kaznenog prava bio krajnje nepravedan.

Obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a u ustavnoj tužbi za slučaj Hypo/INA-MOL isticala je dosta stvari od povreda koje se tiču ratnog profiterstva jer nema kaznenog djela do povrede konfrotacijskog prava jer njegovi odvjetnici nisu mogli saslušati svjedoke koji su svjedočili protiv njega, rekla je Sloković.

Ustvrdila je kako je to dokaz da o nekim stvarima misle na način koji je prihvatljiv i da je taj stav prihvatio Ustavni sud.

Ukinuta presuda Ivi Sanaderu za Hypo i INA - MOL

O ukidanju presude Sanaderu: 'To je potvrda da nema urote protiv MOL-a'

"Nije lako biti četiri godine u postupku i konstantno gubiti, a imati osjećaj da smo u upravu i da neke stvari nisu napravljene na način kako bi trebale biti", rekla je Sloković.

Naglasila je kako je temeljno pravo da postupak bude zakonit i da pravo na pravično suđenje bude poštovano u odnosu na svakoga.

"Ne može kriterij suđenja biti niži za premijera nego za druge predmete. Kod njega su se radile stvari koje se ne događaju u drugim predmetima. Svaki naš prijedlog koji je išao u pravcu rasterećenja i drugačijeg vođenja postupka da imamo isto vrijeme za pripremu bio je odbijen. Kriteriji su bili drugačiji što je bitno otežavalo rad obrane", zaključila je Sloković.

Ide li Ivo Sanader na slobodu?

Iako je Sanaderu ukinuta pravomoćna presuda kojom je osuđen na osam i pol godina zatvora zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a on ostaje u Remetincu jer mu je na snazi ostala nepravomoćna osuđujuća presuda kojem su on i njegova bivša stranka proglašeni krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi medija.

Sanader je zbog te afere osuđen na devet godina zatvora, a postane li ta presuda pravomoćna morat će vratiti i 15,27 milijuna kuna koje je, po mišljenju zagrebačkog Županijskog suda, nezakonito stekao. HDZ je pritom kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. O žalbama na tu presudu Vrhovni sud raspravljat će krajem rujna.

Sanader neće više biti u režimu izdržavanja kazne, nego istražnog zatvora, ali će po riječima njegove odvjetnice imati iste uvjete.

Njegov drugi odvjetnik Čedo Prodanović izjavio je medijima da bi Sanader mogao izaći na slobodu krajem kolovoza jer mu uskoro ističe maksimalni rok istražnog zatvora, a ujedno se nadaju da će biti prihvaćena njihova žalba u slučaju Fimi medija.

Bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u tijeku je suđenje u slučaju Planinska, ali je ono odgođeno do jeseni zbog pogoršanja njegova zdravstvenog stanja, odnosno visoke razine šećera u krvi koji bi mogao dodatno otežati njegove srčane probleme. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene