Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je manje trgovaca

Ostajemo li bez prodavača? Trgovački lanci traže učenike za plaćenu praksu, no njih - nema

Ostaje li Hrvatska bez prodavača? (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Ostaje li Hrvatska bez prodavača? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ostaje li Hrvatska bez prodavača? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/1 >>
Zbog niskih plaća i loših uvjeta rada, trgovaca je u Hrvatskoj sve manje, a sve je manje i zanimanja za tom strukom. Iako ih na upise privlače plaćenom praksom, učenika svejedno nema.

Četrnaestogodišnjakinja Sara je jedna od samo četiri učenice koje pohađaju eksperimentalni razred za prodavača u osječkoj Trgovačkoj školi. ''Imamo više praktične nastave. Od 1. travnja će nam krenuti praksa. Mislim da je zanimljivije jer ćemo imati i zdravstveno i mirovinsko osiguranje'', priča Sara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Pipaj, ali nježno' MARKETING I NA TRŽNICAMA 'Velika je filozofija u ovo vrijeme nekom uzeti 10 kuna iz džepa' Slika nije dostupna Viralni hit na 'fejsu' Smijalica dana: Snimka, u 24 sata, pogledana više od 17 milijuna puta

Za svoj će rad biti i plaćeni, a optimistično govore o budućnosti. Osječka škola je samo jedna od osam škola u kojima se provodi dualno obrazovanje.

U Hrvatskoj u sektoru trgovine radi trećina zaposlenih, a plaće su, ističe struka, minimalne. ''To je doista jako teško za preživjeti. A kad takav čovjek ode u mirovinu, on je na granici siromaštva i ne može preživjeti od svoje mirovine'', kazala je Zlatica Štulić, predsjednica sindikata trgovine Hrvatske.

Struka smatra problem je i u nestručnom kadru. Ističu i kako su odlaskom radne snage trbuhom za kruhom poslodavci počeli mahom dizati plaće i radnu snagu traže u školama. ''Od ove godine imamo brojne upite od trgovačkih lanaca, malih trgovaca, da im pošaljemo učenike na praktičnu nastavu. Međutim, sve manje je prodavača upisanih u programe. Dok požar valjda ne dođe do Zagreba neće se ništa dogoditi'', smatra Sandra Brajnović, Ravnateljica Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas u Osijeku.

U dualno obrazovanje za zvanje prodavača kvota za upis bila je 20, a u Osječku trgovačku školu upisane su tek četiri učenice, iako jedini u Hrvatskoj imaju pravu samoposlugu za praktičnu nastavu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene